Sociale media

  • NL
Open the menu

Ernstige cholera-epidemie in Juba, Zuid-Soedan


AZG is van start gegaan met een noodinterventie in het zuiden van Soedan, als reactie op een ernstige cholera-epidemie in de stad Juba. De eerste verdachte gevallen werden eind januari gemeld in de stad Yei, ten zuidwesten van Juba. Daarna verspreidde de ziekte zich razendsnel. Op 6 februari werd een eerste verdachte besmetting in Juba geïdentificeerd en enkele dagen later kwam de bevestiging dat er een epidemie was uitgebroken. Na 15 dagen werden al 1.864 zieken en 45 doden geteld.

Na een eerste noodinterventie in Yei, concentreert deze nieuwe AZG-actie zich op Juba. Deze stad telt meer dan 250.000 inwoners en werd door de vredesovereenkomst van 2005 aangesteld als hoofdstad van Zuid-Soedan. AZG wil via deze interventie het sterftecijfer onder de geïnfecteerde personen naar beneden halen en de verspreiding van de ziekte proberen tegen te gaan. Een team is al actief in het behandelingscentrum voor cholera (CTC – Cholera Treatment Center) dat in het kinderziekenhuis van Al Shaaba werd opgericht, en verzekert een aangepaste behandeling in het CTC, leidt het plaatselijke personeel op, bepaalt de protocollen voor het stopzetten van de behandeling en zorgt dat de voorraden regelmatig worden aangevuld.
AZG is van plan de capaciteit van het CTC op te voeren en indien nodig nieuwe structuren te installeren om het hoofd te kunnen bieden aan het grote aantal nieuwe cholerapatiënten dat wordt verwacht. Voorlopig is nog een ander CTC operationeel in het academisch ziekenhuis van Juba, maar ook dat heeft zijn maximumcapaciteit al bereikt.
Naast het beheer van de zieken, werkt het team van AZG eveneens aan de ontwikkeling van een strategie om de epidemie aan te pakken. Hiervoor werkt AZG samen met andere organisaties. Op die manier kunnen we zeker zijn van een efficiënt verwijzingssysteem, een nauwkeurige opvolging van de evolutie van de epidemie, veilig drinkwater, veilige begrafenissen en de ontsmetting van de huizen van de patiënten. Aangezien cholera niet endemisch is in deze streek, heeft de bevolking slechts een beperkte kennis over hoe de ziekte overgedragen en vermeden kan worden. Daarom zal er ook aan voorlichting gedaan worden.
Omdat de epidemie is uitgebroken in een stedelijke regio, waar de bevolking erg afhankelijk is van het vervuilde water van de Nijl, en de ziekte hier niet endemisch is, wordt er verwacht dat de epidemie zwaar zal toeslaan. Momenteel heeft AZG 11 buitenlandse personeelsleden ter plaatse. Dit team zal nog voor het weekend versterkt worden met 7 extra personen. Meer dan 70 ton medisch en logistiek materiaal zal de komende dagen naar Juba verzonden worden.