Sociale media

  • NL
Open the menu

Einde cholera in Katanga, maar voor hoe lang?


AZG heeft het beheer van haar cholerabehandelcentra in Lubumbashi en Likasi op 25 april overdragen aan de Congolese gezondheidsautoriteiten. Voor de AZG-teams is de noodhulpfase van de cholera-epidemie voorbij, maar de oorzaken ervan blijven nog steeds bestaan.

Sinds begin dit jaar werden in de AZG-structuren in de provincie Katanga, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo, 4691 cholerapatiënten behandeld. De voorbije weken is het aantal patiënten sterk afgenomen.

In januari versterkten de AZG-teams hun interventie, eerst in Lubumbashi, vervolgens in Likasi, twee steden die ernstig getroffen werden door de uitbraak van cholera. “Toen de epidemie begon, mobiliseerden we 20 AZG-medewerkers op 48 uur tijd,” zegt Betrand Perrochet, coördinator van het AZG-urgentieteam in Congo (PUC). “We hebben onze behandelcapaciteiten uitgebreid voor patiënten in Kenya-ziekenhuis, openden een behandelcentrum in Katuba, een andere wijk in de stad, en bouwden een behandelcentrum in Likasi, een stad op twee uur rijden van Lubumbashi, waar een alarmerend aantal patiënten was gemeld. We hebben ook gewerkt in het noordelijker gelegen Bukama.”

Het was een rampzalige situatie die alweer de armste mensen van Katanga trof, een provincie die bekend staat om zijn bloeiende mijnen,” voegt Perrochet eraan toe. Cholera staat ook bekend als een ‘ziekte van de armen’. Ze verspreidt zich op plaatsen waar drinkwater schaars is en waar mensen moeten leven in slechte hygiënische omstandigheden. Tijdens de uitbraak dragen de armste mensen de gevolgen van het falen van de gezondheidsinfrastructuren in de regio: ze kregen een pijnlijke en vooral dodelijke ziekte. Minstens 150 mensen overleefden de uitbraak niet.

Tijdens de eerste week van februari, op het hoogtepunt van de uitbraak, werden 800 mensen behandeld voor cholera. Eind maart daalde het aantal patiënten en besloten de AZG-teams het Katuba behandelcentrum in Lubumbashi te sluiten, net als het behandelcentrum in Likasi. Het centrum in de buurt Kenya in Lubumbashi bleef functioneren en was het enige nog resterende AZG-centrum.

In het centrum verblijven momenteel nog een zestal patiënten. “Ons team grijpt in bij noodsituaties in het hele land. Daarom is het tijd om onze activiteiten over te dragen aan het personeel van het ministerie van Volksgezondheid. We hebben gedurende de hele interventieperiode samengewerkt,” besluit de PUC-coördinator.

Voor de AZG-teams is deze urgentie voorbij, maar voor hoe lang? Inderdaad, voor de armste bewoners van Katanga is er niets verbeterd aan de toegang tot drinkwater en aan de hygiënische omstandigheden.