Sociale media

  • NL
Open the menu

Eerste vrachtwagen met medische noodhulp bereikt Gazastrook


Artsen Zonder Grenzen behandelt gewonden. Een eerste vrachtwagen met medische noodhulp is aangekomen in de Gazastrook.

Ziekenhuizen in de Gazastrook zijn overstelpt met gewonden die binnenkomen in de 4 dagen nadat de luchtaanvallen zijn begonnen. Twee teams van Artsen Zonder Grenzen verzorgen op dit moment patiënten. Ook is een eerste vrachtwagen met medicijnen en andere medische voorraden gisteren de Gazastrook binnengereden.

Een 2-koppig team geeft ondersteuning in het Shifa ziekenhuis (het centrale doorverwijsziekenhuis). De arts en verpleegkundige helpen met de triage (pre-selectie) van gewonden en brengen patiënten naar de Artsen Zonder Grenzen kliniek in Gaza-Stad om de werkdruk in het ziekenhuis te verlichten. Een tweede team, bestaande uit een arts, 3 verpleegkundigen en een kinesitherapeut, werkt in de kliniek en heeft hier zo'n 12 patiënten behandeld voor hun verwondingen.

Een derde team zal vandaag, indien de veiligheidssituatie het toelaat, de kinderkliniek in Beit Lahia (in het noorden van de Gazastrook) heropenen. Hier zullen zij spoedeisende gevallen behandelen en patiënten overnemen van het Kemal Edwan ziekenhuis dat tevens met gewonden overladen wordt.

Een vierde team staat gepland voor onze Khan Yunis kliniek in het zuiden van de Gazastrook. Daar zal het zo spoedig mogelijk, afhankelijk van de veiligheidssituatie, het werk hervatten en patiënten overnemen van het Al Nasser ziekenhuis (in het Khan Yunis gebied) en het Al Najar ziekenhuis (in grensstad Rafah).

Onze vrachtwagen die vandaag de Gazastrook heeft bereikt bevat medische voorraden waarmee onze noodvoorraden kunnen worden aangevuld en waarmee we ziekenhuizen kunnen voorzien van de nodige medicijnen. Ook bevat de vrachtwagen medische noodhulpkits met genoeg materiaal om honderden (brand)wonden te behandelen, matrassen en logistiek materiaal.

Op dit moment kunnen alleen onze lokale medewerkers hulp verlenen in de Gazastrook, maar zodra het mogelijk is, zullen wij onze teams versterken met internationale staf.