Sociale media

  • NL
Open the menu

Eerste hulpverlening na aardbeving


In de namiddag van 11 oktober 2008 werd de Noordelijke Kaukasus getroffen door een aardbeving. Volgens de lokale autoriteiten was het de zwaarste aardbeving in de regio sinds dertig jaar.

Het epicentrum lag in Tsjetsjenië, waar ook de meeste schade werd aangericht en de meeste slachtoffers vielen. Op verschillende plaatsen rond het epicentrum stortten muren en daken van huizen in. Dertien mensen kwamen daarbij om. Dat gebeurde meer bepaald op veertig km ten oosten van de hoofdstad Grozny en op vijftien km van de stad Gudermes. Er vielen meer dan honderd gewonden, en tientallen slachtoffers werden opgenomen in het nabijgelegen ziekenhuis van Gudermes.
De gewonden kregen spoedzorg in de openbare gezondheidsdiensten. AZG stuurde op 11 oktober ook twee mentale-gezondheidsadviseurs naar het ziekenhuis van Gudermes, om de slachtoffers en hun familie te helpen bij de verwerking van deze emotionele shock.

Naschokken

Drie dagen na de aardbeving waren er nog altijd naschokken voelbaar. De meeste bewoners van de zwaarst getroffen dorpen in de districten Gudermes en Kurchaloy durven hun huis niet binnen te gaan en slapen liever buiten. Veel huizen die na de aardbeving rechtop zijn blijven staan, zijn zwaar beschadigd en vertonen barsten in de muren of daken. Het ziekenhuis in de stad Kurchaloy, het belangrijkste referentieziekenhuis voor de bevolking van het district, werd vernield. Het dorp Mayrtup, dat minstens 11.000 inwoners telt, is het ergst getroffen. Volgens de voorspellingen zou de seismische activiteit in de Noordelijke Kaukasus in de nabije toekomst aanhouden.
"Er heerst hier een rampgevoel. De mensen kunnen zich niet herinneren dat er de voorbije decennia zoiets ergs is gebeurd, en zijn dan ook bang," aldus Mairbek Abdullayev, een Tsjetsjeense arts en manager van de mobiele AZG-kliniek. "Er zijn nog altijd veel naschokken. Telkens als we een evaluatie uitvoerden, voelden we nog altijd schokken. Niemand durft zijn huis binnen te gaan. De mensen hebben tenten gebouwd of slapen buiten, en stoken vuurtjes om geen kou te krijgen 's nachts."

Medische hulp

Op veel plaatsen was AZG de eerste organisatie die peilde naar de noden en hulp bood. Vijf mobiele medische teams zijn actief op de vijf zwaarst getroffen plaatsen: Mayrtup, Bashi-Yurt, Lower en Upper Noybera en Oyskhara. Overal zijn medische tenten opgericht, en een team bestaande uit een therapeut, kinderarts en verpleegster in één tent en een mentale-gezondheidsadviseur in een andere tent, verricht consulten.
Na de eerste twee werkdagen waren er al 562 medische consulten verricht en hadden 398 mensen psychologische begeleiding gekregen (via individuele en groepsconsulten). De meeste patiënten klaagden over stressgerelateerde aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatproblemen en verschillende psychosomatische stoornissen.
“Tijdens de eerste dag verrichtte ons mobiel team alleen al in Lower Noybera, een dorp met 3.000 inwoners, 130 consulten", vervolgt Mairbek. "Onze artsen zagen minstens 65 kinderen die kou hadden gevat en naar hen werden gebracht voor een medische check-up, omdat ze een paar nachten op straat hadden moeten doorbrengen."

Evaluatie

AZG zal ook de behoefte aan niet-voedingsproducten nagaan, zoals dekens en vuurtjes. Het team zal de watervoorziening en de kranen in de regio grondig evalueren, aangezien uit een eerste evaluatie is gebleken dat er een tekort aan drinkwater is.
Hoewel de aardbeving in mindere mate ook voelbaar was in de naburige republieken Ingoesjetië, Dagestan, Kabardino-Balkaria en Ossetië, werd daar geen schade gemeld.
AZG werkt sinds begin jaren ‘90 in Rusland, en verleent medische en humanitaire hulp aan de Tsjetsjeense bevolking sinds het uitbreken van de afscheidingsoorlog in 1994. In het naoorlogse Tsjetsjenië runt ze mobiele klinieken voor intern ontheemden in en rond de hoofdstad Grozny en in buurland Ingoesjetië. AZG bouwde ook de lokale polikliniek in Grozny herop en richtte een gratis apotheek op. Daarnaast beheert ze programma's voor moeder- en kindzorg en vrouwengezondheid, en ondersteunt ze een plaatselijke kraamkliniek. De meeste programma's bevatten ook een component "geestelijke gezondheid". Verder geeft AZG een tuberculosebehandeling aan de hele Tsjetsjeense bevolking. In ziekenhuis #9 in Grozny ondersteunt ze de afdelingen neurochirurgie, traumazorg en intensieve zorg, en runt ze een programma voor reconstructieve chirurgie, om oude, geweldgerelateerde verwondingen te helpen behandelen.