Sociale media

  • NL
Open the menu

Een luisterend oor voor vluchtelingen


Mensen die op de vlucht zijn geslagen voor de hevige gevechten in de Vanni (in het noorden van Sri Lanka), komen aan in het ziekenhuis in Vavuniya.

Gewond, in shock en wanhopig. Zij hebben zowel medische hulp als psychologische bijstand nodig. Karen Stewart werkt als psycholoog voor Artsen Zonder Grenzen.

“De mensen zijn bang. Ze zijn hun familie kwijt. Jonge kinderen en ouderen zeggen dat ze werden gescheiden van hun familie aan een checkpoint. Zij die gezond waren, werden gedwongen om naar kampen te gaan. De gewonden en de zieken moesten naar het ziekenhuis.”

Eenzaam en in de val

“Kinderen in het ziekenhuis zijn alleen. Ze huilen en roepen om hun moeders. Ouderen zijn alleen. Sommigen hebben ernstige wonden, anderen zijn geamputeerd. Een kind vertelde hoe hij in een bunker zat met zijn neefjes tijdens een aanval. Van de 10 mensen die op de vlucht waren, zijn er zes gestorven.”

“Men vertelde aan de patiënten dat ze een paar dagen naar het ziekenhuis gingen, en dat ze daarna opnieuw naar de Vanni konden terugkeren. Later hoorden ze dat ze toch niet terug konden. Tegelijkertijd konden we de bombardementen horen. Je kan je inbeelden hoe wanhopig de mensen waren, denkend aan hun kinderen en andere familieleden die daar nog vast zaten. De mensen hadden spijt dat ze naar hier zijn gekomen. Ze zeiden dat ze liever met hun familie waren gestorven, dan hier in een kamp te zitten.”


Laten zien dat iemand om hen geeft

“Samen met nog twee andere psychologen van Artsen Zonder Grenzen sprak ik met 25 mensen die net in het ziekenhuis aankwamen. Het is belangrijk dat ze met iemand kunnen praten om hun gevoelens en hun angsten uit te drukken. We kunnen hen jammer genoeg niet geruststellen over hun families, want we hebben geen rechtstreekse informatie over wat er gebeurt in de conflictzone of in de kampen. Maar we kunnen hen tenminste laten zien dat iemand om hen geeft.”Psychologische bijstand in Vavuniya

Karen Stewart en haar collega’s bieden steun aan een lokale organisatie, die gespecialiseerd is in mentale gezondheidszorg. Ze leiden medewerkers op. Dit is vooral belangrijk als de consulenten zelf door het conflict werden getroffen.