Sociale media

  • NL
Open the menu

Een kliniek in het stadspark: AZG opent poliklinisch gezondheidscentrum in Armeense grensstad


Eind juli opende AZG een poliklinisch gezondheidscentrum in Bagratashen, in aanwezigheid van de burgemeester en de minister van Volksgezondheid van de provincie Tavush. Mensen kunnen in de kleine kliniek terecht voor advies over contraceptie, seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv/aids. Ze worden er ook gratis onderzocht en kunnen er zich laten behandelen voor weinig ernstige aandoeningen.

"Het project geeft de plaatselijke bevolking informatie over moderne contraceptiemethoden en wil de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv tegengaan", aldus dr. Tido von Schoen-Angerer, landverantwoordelijke voor AZG in Armenië. "Patiënten kunnen hier ook tests laten uitvoeren die telkens besproken en toegelicht worden. Op die manier hoopt AZG de snelle toename van het aantal aids-patiënten - zoals in Rusland en Oekraïne het geval is - tegen te gaan."
Bagratashen is een stadje in Noord-Armenië, aan de grens met Georgië, en is een druk marktcentrum. Dagelijks passeren hier talloze goederentrucks, en heel wat Armeense gastarbeiders reizen via deze stad naar Rusland, waar ze proberen werk te vinden.
Veel gastarbeiders keren nadien echter nooit meer terug. In de regio rond Bagratashen wonen heel wat vrouwen die in de steek gelaten zijn door hun man. Ze hebben weinig mogelijkheden om hun gezin te onderhouden. Jonge en oude inwoners werken op de markt als lastdragers. Ook sommige vrouwen verrichten deze zware arbeid. De enkele drams (Armeense munteenheid ) die ze daarmee verdienen, zijn echter nauwelijks genoeg om rond te komen. Dus zien heel wat vrouwen geen andere optie dan zich te prostitueren.
AZG identificeerde Bagratashen als een sociaal crisispunt in een gebied met weinig medische voorzieningen. De resultaten van een studie leidden tot het nieuwe project dat onlangs gelanceerd werd.
Het nieuwe gezondheidscentrum bevindt zich naast de markt, maar wordt aan het gezicht onttrokken door de muren en bomen van het kleine stadspark, zodat de prostituees en hun klanten ongemerkt het centrum kunnen binnenkomen. Daarnaast legt het buurtwerkteam van AZG ook rechtstreekse contacten, door naar de markt te gaan of huisbezoeken te organiseren.
Ook klanten die aan de andere kant van de grens wonen, zijn welkom in het gezondheidscentrum. De omstandigheden in het grotere, Georgische deel van de markt zijn immers nauwelijks beter. "Iedereen kan in onze kliniek terecht, ongeacht zijn of haar nationaliteit. De behandeling is altijd anoniem en gratis", besluit dr. Tido von Schoen-Angerer. Al op de eerste openingsdag maakten heel wat marktwerkers van dit aanbod gebruik en kwamen ze naar het kleine centrum in het stadspark.