Sociale media

  • NL
Open the menu

Ebola-epidemie in West-Kasai nog niet onder controle


Twee 'verdachte' overlijdens brengen de dodenbalans van de recente ebola-epidemie op 11, terwijl er sinds het begin van de uitbraak vermoedelijk 35 besmet raakten.

Zondagochtend stierf een vrouw met symptomen die kunnen duiden op Ebola. Een man met dezelfde symptomen stierf op 25 december. Dat brengt het aantal verdachte overlijdens op 11, met een totaal van 35 vermoedelijke zieken.
Drie patiënten worden momenteel verzorgd in een isolatie-eenheid die Artsen Zonder Grenzen heeft opgezet in het dorp Kaluamba. Twee andere patiënten in het dorp Kampungu worden thuis opgevolgd. Er staat een isolatie-eenheid met 25 bedden klaar in Kampungu, voor als de ziekte zich verder zou verspreiden. In totaal zijn er 102 mensen vermoedelijk met de ziekte in contact geweest. Ook deze gevallen worden opgevolgd door Artsen Zonder Grenzen.
Het team van 15 medewerkers werkt nauw samen met de gezondheidsdienten van de overheid in West-Kasai. Het bestaat hoofdzakelijk uit ebolaspecialisten. Deze week nog zal een psycholoog het team versterken.De vele geruchten over mogelijke zieken en doden tonen aan hoeveel angst en verwarring er heerst. Een deel van het werk voor het team bestaat uit het onderzoeken van die geruchten. Het voornaamste doel is de ziekte beter te leren kennen om haar zo beter te kunnen controleren.Een team opvoeders communiceert over de epidemie, zowel in het Frans als in de lokale talen. Dat gebeurt via de lokale radio’s, in kerken en scholen en met posters, en via plaatselijke leiders en gezondheidspersoneel. Artsen Zonder Grenzen leidt ook personeel op voor epidemiologisch toezicht, maatregelen om de besmetting te controleren, sociale mobilisering en medische verzorging.