Sociale media

  • NL
Open the menu

Ebola “internationale medische noodsituatie”

Een jaar geleden riep de Democratische Republiek Congo (DRC) officieel een ebola-epidemie uit in de provincie Noord-Kivu, in het noordoosten van het land. Vandaag, een jaar later, hebben nationale en internationale actoren – waaronder Artsen Zonder Grenzen – de epidemie nog steeds niet onder controle. Enkele weken geleden nog is ze uitgeroepen tot “internationale medische noodsituatie” door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Op 19 juli 2019 waren 2.532 mensen bevestigd met ebola; 1.705 mensen daarvan zijn overleden aan de ziekte. Deze epidemie is ondertussen de tweede grootste ooit, na die van 2014-2015 in West-Afrika. En ze lijkt verre van uitgewoed.

Om de epidemie in te dijken, is het van vitaal belang om meer mensen te bereiken, te testen en te vaccineren.

Om meteen te kunnen reageren op alle soorten noodscenario’s, hebben we uw hulp nodig. Dankzij uw giften aan het noodhulpfonds kunnen we snel reageren waar mensen het echt nodig hebben.

Ik doe ook een gift

Waarom is de epidemie nog niet onder controle?

Noord-Kivu wordt al een kwarteeuw geteisterd door conflict. Mensen hebben er amper toegang tot medische zorg. Ze durven niet te reizen door de conflictzones en wachten tot op het laatste moment om medische hulp te zoeken. Onze teams geraken om dezelfde reden niet overal ter plaatse. Dit zorgt ervoor dat vermoedelijke ebolapatiënten niet tijdig opgespoord, geïdentificeerd en geïsoleerd kunnen worden.

Na gewelddadige aanvallen hebben we in februari 2019 twee behandelingscentra moeten sluiten. Maar we blijven werken in vijf andere centra in het land.

Het is ook essentieel om de lokale gemeenschap in te schakelen in de bestrijding van deze epidemie. Daarom investeren we in gezondheidspromotie. Onze teams leggen de plaatselijke bevolking uit wat ebola is, hoe het virus wordt overgedragen en hoe ze besmetting kunnen voorkomen.
Zonder uw giften kunnen we dit werk van lange adem niet doen!

Het hele team van Artsen Zonder Grenzen dankt u voor uw steun en uw vertrouwen!