Sociale media

  • NL
Open the menu

Duizenden Rwandese vluchtelingen in noodsituatie


AZG maakt zich ernstige zorgen over de schrijnende sanitaire situatie waarin Rwandese vluchtelingen in het transitkamp van Songore verkeren. Dit kamp ligt in de provincie Ngozi in het noorden van Burundi op 20 km van de Rwandese grens en is qua opvangcapaciteit totaal ontoereikend.

De vluchtelingen kwamen toe in Songore nadat ze vorig weekend manu militari verplicht werden om de geïmproviseerde sites te verlaten waar ze een onderdak hadden trachten te vinden.
Vandaag bevinden zich zo’n 6700 vluchtelingen in het transitkamp en er blijven nog steeds meer mensen toekomen. Het kamp bevindt zich in het midden van het woud en heeft een maximum opvangcapaciteit van 800 personen. Het gebrek aan voldoende water, voedsel en onderkomen draagt bij tot de kwestbaarheid van vluchtelingen en verhoogt de kans op epidemieën en ondervoeding.
De situatie van deze vluchtelingen wordt met de dag erger. Sinds zij in april van dit jaar de grens overstaken om asiel te zoeken in Burundi, werden ze meermaals onder dwang overgebracht naar een andere site.
De AZG-teams, die sinds begin mei ter plaatse zijn om de gezondheidssituatie van de vluchtelingen te evalueren, rapporteren alarmerende getuigenissen. «Alle vluchtelingen bevestigen unaniem dat ze zich momenteel niet veilig voelen en dat ze voortdurend onder druk worden gezet of zelfs gewelddaden ondergaan om naar Rwanda terug te keren», aldus Sonia Peyrassol, AZG-coördinatrice in Brussel voor de operaties in het Grote Meren-gebied. « Deze vluchtelingen geven echter duidelijk te kennen dat ze voor het ogenblik niet naar hun land willen terugkeren.»
Een vluchteling in Songore vertelde de AZG-teams hoe het kamp van Mihigo, waar hij zich amper drie dagen bevond, werd vernield. “De vluchtelingen die protesteerden tegen de afbraak van het kamp werden gedwongen in vrachtwagens te stappen en werden vervolgens naar Rwanda gebracht. Sommigen onder hen zijn vandaag teruggekomen naar Burundi en bevinden zich in Songore.”
Na een lange periode van onzekerheid over hun lot en statuut worden de vluchtelingen nu samengebracht op een onaangepaste plaats dicht bij de Rwandese grens, waar humanitaire bijstand de facto beperkt zal zijn. Humanitaire activiteiten zijn enkel mogelijk tijdens periodes dat de autoriteiten hun « voorlichtingsrondes » houden voor een terugkeer naar Rwanda.
AZG heeft momenteel een tiental medewerkers ter plaatse die zopas van start gingen met medische ondersteuning in het kamp van Songore door middel van mobiele klinieken. Eerstdaags zal er eveneens een gezondheidscentrum worden ingericht.