Sociale media

  • NL
Open the menu

Duizenden op de vlucht voor gevechten in Oost-Congo


Als gevolg van de gevechten tussen rebellen in de regio Djugu (in de provincie Ituri) in de Democratische Republiek Congo sloegen sinds eind januari duizenden Congolezen op de vlucht. De huizen van een deel van de bevolking werden vernield, zodat ze hun toevlucht moesten zoeken in de dorpen in de buurt, zoals Tche, in het noorden van Bunia, of Kawa, aan de oevers van het Albertmeer.

In Tche streken bijna 7.000 mensen neer. Ze verblijven er in erbarmelijke omstandigheden, en hebben dringend nood aan medische bijstand, sanitaire hulp en voedingshulp. Een medisch team van AZG heeft een tijdelijke gezondheidspost opgezet, en zorgt voor drinkbaar water. De levensomstandigheden in de regio Tche, in het gebergte, zijn niet gemakkelijk voor de vluchtelingen, temeer daar de temperatuur 's nachts aanzienlijk daalt.
Hulporganisaties krijgen moeilijk toegang tot Kawa, waar 5.000 tot 7.000 mensen hun heil hebben gezocht aan de oevers van het Albertmeer. Het dorp is enkel per boot bereikbaar. Er werd melding gemaakt van een hoog aantal patiënten met dysenterie, en maar weinig kinderen jonger dan 5 jaar zijn tegen de mazelen ingeënt.
Een extra medisch team zal de komende dagen een tijdelijke gezondheidspost installeren om de meest dringende noden te lenigen. Ook een vaccinatiecampagne tegen mazelen voor de meest kwetsbare personen staat op het programma. AZG zal eveneens een systeem voor drinkwater op poten zetten, zodat de bestaande waterbronnen niet besmet raken.
Op 9 februari landde in Bunia een transportvliegtuig met water en medisch en sanitair materiaal aan boord. Met dit materiaal kan AZG gedurende 3 maanden tegemoet komen aan de behoeftes van 20.000 ontheemden.
Teams van AZG blijven de medische en sanitaire noden in de streek opvolgen, door middel van regelmatige bezoeken met een mobile gezondheidspost. Deze heeft Bunia als standplaats, waar AZG een van de twee ziekenhuizen ondersteunt.
AZG is sinds juni 2003 in de regio Ituri aanwezig en geeft er bijstand aan de vluchtelingen uit de streek. Vandaag helpen 11 internationale vrijwilligers en meer dan 270 lokale personeelsleden de bevolking, door het ziekenhuis te ondersteunen en door mobiele gezondheidsposten te gebruiken.