Dringende nood aan ebolavaccins en -behandelingen voor hulpverleners in de frontlinie
Plannen om nieuwe ebolavaccins en -behandelingen beschikbaar te stellen aan hulpverleners aan de frontlinie moeten zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Dat stelt Artsen Zonder Grenzen naar aanleiding van topoverleg dat gisteren plaatsvond bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
“De boodschap van de WHO is dat de mensen die de epidemie bestrijden de eersten zullen zijn die nieuwe vaccins en behandelingen zullen testen,” zegt dr. Bertrand Draguez, medisch directeur van Artsen Zonder Grenzen. “Dat horen we graag. Maar nu moet er onmiddellijk actie ondernomen worden om die beloften werkelijkheid te maken in West-Afrika. En zodra de effectiviteit van deze vaccins en behandeling zijn bewezen, moeten zij onmiddellijk op grote schaal beschikbaar worden gemaakt voor de bevolkingen in de getroffen landen.”
Medewerkers die nieuwe vaccins in elk geval moeten testen, zijn medisch personeel, zorgmedewerkers, en mensen die ondersteunende diensten leveren (ambulancepersoneel, gezondheidsvoorlichters, mensen die begrafenissen organiseren). “Het is cruciaal dat de mensen die de strijd tegen deze epidemie aangaan – medewerkers van de ministeries van Volksgezondheid, hulporganisaties en in de verschillende gemeenschappen – beschermd worden,” zegt dr. Draguez. “Iedereen loopt tegen zijn limieten aan en het is bijzonder moeilijk om deze strijd vol te houden zonder enig vangnet.”
Het topoverleg in Geneve werd bijgewoond door vertegenwoordigers van overheden, de farmaceutische industrie, internationale donoren en medische onderzoekers. Vertegenwoordigers van Artsen Zonder Grenzen betreurden het gebrek aan concrete beslissingen tijdens het overleg. Zij benadrukten dat snelle actie door alle aanwezigen vereist is; de beschikbaarheid van effectieve vaccins en behandelingen kunnen het keerpunt in deze epidemie betekenen.
Investeringen op grote schaal in alle mogelijke vaccins, medicijnen en diagnostiek is essentieel. Bovendien moet de industrie gestimuleerd worden deze te ontwikkelen. “Overheden en donoren moeten hierin het voortouw nemen,” zegt dr. Manica Balasegaram, directeur van MSF Access (de medicijncampagne van Artsen Zonder Grenzen). “Onderzoeken en ontwikkelaars moeten klinische onderzoeken uitvoeren terwijl de productie opgevoerd moet worden. Dat kan risicovol zijn. Overheden en donoren moeten dat risico aanvaardbaar maken. En zij moeten ervoor zorgen dat het pad naar goedkeuring en de inzet van veilige en effectieve vaccins en behandelingen in West-Afrika snel en soepel verloopt.”