Sociale media

  • NL
Open the menu

Dringende maatregelen tegen opduikende meningitisepidemie


Artsen Zonder Grenzen begint met een grootscheepse vaccinatiecampagne tegen hersenvliesontsteking (meningitis) in het zuiden van Tsjaad, in de provincie Moyen-Chari. Op dit ogenblik heerst er een meningitisepidemie in het gebied, dat ook al met een mazelenplaag te kampen heeft.

In het district Koumra in Moyen-Chari werden sinds januari al 601 gevallen van meningitis vastgesteld. 58 mensen stierven. In de rest van de provincie, meer bepaald in het district Moïssala, zijn al 132 gevallen ontdekt. Ook elders duikt de ziekte op.
In de zuidelijke provincies, zoals Moyen-Chari, vond een laatste vaccinatie plaats begin 2000, waarbij tachtig procent van de risicogroep (mensen tot 30 jaar) ingeënt werd. Wellicht zijn kleine groepen niet-gevaccineerde mensen voldoende om een uitbarsting van de ziekte te veroorzaken.
De vaccinatiecampagne is in Koumra reeds van start gegaan. Het volgende doelgebied is Moïssala, waar 145.500 mensen wonen. Afhankelijk van hoe de epidemie evolueert, houdt AZG ook Sarh (180.600 inwoners) en Melfi (50.000) in het oog. Deze gebieden lopen eveneens grote kans besmet te geraken. Ook de provincies West-Logone, Oost-Logone en Mayo-Kebbi worden in de gaten gehouden. Daar zijn ook al een aantal meningitispatiënten ontdekt. De laatste uitbarstingen van hersenvliesontsteking in Tsjaad dateren van 1998 en 2000.
AZG is op dit ogenblik in het zuiden van Tsjaad ook actief met een grootscheepse inentingscampagne tegen de mazelen. In de gebieden waar ook meningitis heerst, zullen de vaccinatiecampagnes op elkaar aansluiten.