Drie weken na de tsunami maakt AZG de balans op van haar activiteiten in Atjeh
Dankzij de talloze giften van het grote publiek voor de slachtoffers van de tsunami, kon Artsen Zonder Grenzen uitzonderlijke middelen aanwenden in Atjeh, in het noorden van het eiland Sumatra, het gebied dat het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving gelegen was. AZG was op 28 december als eerste ter plaatse. Momenteel zijn er meer dan 100 hulpverleners aan het werk en stuurden wij 300 ton hulpgoederen, levensmiddelen en medisch materiaal naar ginder.
De teams van AZG zijn volop in de weer op vijf plaatsen die zwaar werden getroffen door de ramp – Banda Atjeh, Meulaboh, Sigli, Lamno en Puleu-I. Ze beschikken over een vloot van 22 wagens, drie vrachtwagens, vijf helikopters en vier snelle boten. Op die manier kan AZG ook de west- en oostkusten van het eiland bereiken en hulp bieden aan de om en bij 150.000 slachtoffers van de ramp. Aangezien de logistiek een groot probleem blijkt, maakt AZG gebruik van het Greenpeace-schip de “Rainbow Warrior” om personeel en materiaal naar gebieden te brengen die anders onbereikbaar zijn.
AZG is actief in twee ziekenhuizen (Sigli en Meulaboh) en heeft 10 mobiele klinieken ingericht die de getroffen gebieden doorkruisen om hulp te bieden aan de bevolking die deze nodig heeft.Water- en sanitatiedeskundigen van AZG zijn volop aan het werk om de levensomstandigheden van de slachtoffers te verbeteren, door voor drinkbaar water te zorgen en overlevingspakketten uit te delen.
In Banda Atjeh, waar 110.000 ontheemden zijn geregistreerd, verstrekken de mobiele klinieken van AZG medische consultaties en bieden zij tevens psychologische bijstand. Verder heeft een gespecialiseerd water- en sanitatieteam van AZG een waterbevoorradingssysteem geïnstalleerd in het Fakina-ziekenhuis en in ontheemdenkampen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vertrouwde zopas de preventie van cholera-epidemieën toe aan AZG.
Momenteel leven er ongeveer 50.000 ontheemde mensen in de omgeving van Sigli, aan de oostkust. Op drie verschillende locaties heeft AZG mobiele klinieken opgezet en worden medische consulten verstrekt.
Langs de westkust van Atjeh heeft AZG twee mobiele teams aan het werk die meer dan 30.000 ontheemde mensen hulp bieden. In het ziekenhuis van Meulaboh ondersteunt AZG de pediatrische, chirurgische en heelkundige afdeling, die opnieuw operationeel zijn.
Ongeveer 8.000 mensen hebben een onderkomen gevonden in de ontheemdenkampen rond Lamno, waar AZG medische consulten verstrekt en zich inspant om de sanitaire toestand te verbeteren.
Om het risico van mazelenepidemieën tegen te gaan, start AZG vandaag in Meulaboh, Sigli en Lamno met een uitgebreide vaccinatiecampagne bij 30.000 kinderen van zes maanden tot 15 jaar. Maar er hangt reeds een nieuwe dreiging boven Atjeh: er werd namelijk tetanus vastgesteld bij mensen die zich verwondden bij het zoeken naar lijken in het puin. Tot op heden zijn er al 65 gevallen gemeld en verschillende mensen zijn overleden. AZG zal preventieve maatregelen treffen om mensen die in het puin gaan graven te beschermen, door vaccins te leveren en misschien zelfs beschermende kleding zoals laarzen en handschoenen te voorzien. Voorts zal AZG de bevolking sensibiliseren voor de risico’s van tetanus.