Sociale media

  • NL
Open the menu

Dramatische toename malaria in Zuid-Soedan


AZG-teams volgen van nabij het alarmerend hoge aantal gevallen van malaria dat de regio Bahr el Ghazal in Zuid-Soedan heeft getroffen. Statistieken, opgesteld met informatie uit de klinieken van AZG uit de hele streek, tonen aan dat ongeveer 3.800 mensen de afgelopen vier weken positief testten voor de ziekte.

“Dit is meer dan het dubbele dan voor dezelfde periode in 2003”, verklaart AZG-landverantwoordelijke voor Zuid-Soedan, Tiffany Moore. “En wat ons nog meer verontrust, is dat het regenseizoen nog niet echt is begonnen. Dat is normaal de piekperiode voor het aantal malariagevallen.”
Jonge kinderen zijn uitermate kwetsbaar voor de ziekte. De laatste opstoot heeft vooral de kinderen jonger dan vijf jaar hard getroffen. De eerste twee weken van juli heeft AZG 946 kinderen uit deze leeftijdscategorie behandeld. Het aantal nieuwe gevallen per week op zichzelf is al erg hoog, maar het team van AZG vermoedt dat nog veel meer mensen besmet raakten met deze dodelijke ziekte in dorpen die te ver afgelegen zijn voor medische verzorging.
“Het is mogelijk dat een deel van de bevolking geen toegang tot verzorging heeft”, vervolgt Moore. “We hebben voorzien om een verkenningsteam naar alle dorpen in de buurt van onze interventiezones te sturen, om zo de bevolking te informeren over de medische faciliteiten van AZG. Indien we gebieden vinden die geen toegang hebben tot medische zorg, zullen we bekijken of we misschien een mobiel medisch team kunnen sturen.”
Zuid-Soedan heeft net een jarenlange, slopende burgeroorlog met het noorden achter de rug en het land heeft immense noden in alle domeinen van de gezondheidszorg. AZG-teams zijn actief in talrijke gebieden in het zuiden, met projecten die gaan van hulp aan vluchtelingen tot de strijd tegen ziektes als tbc, ebola en kala azar.
AZG is sinds het begin van de jaren negentig actief in de streek Bahr El Ghazal. De organisatie verstrekt er de basisgezondheidszorg aan de bevolking, biedt opleidingen aan het Soedanese medische personeel en staat in voor een vroege interventie ingeval een ziekte uitbreekt.