Sociale media

Open the menu

Dit was 2020: ons jaar in vogelvlucht

2020 was voor iedereen een jaar om nooit meer te vergeten. Onze teams werkten vanaf maart dag en nacht om een antwoord te helpen bieden op de wereldwijde pandemie van COVID-19. Maar natuurlijk moest onze andere zorg en noodhulp blijven doorgaan. Ons jaar in vogelvlucht, maand na maand, in 12 foto's.

Januari: ontheemd

© Veejay Villafranca, 23 januari 2020
© Veejay Villafranca, 23 januari 2020

Lanao del Sur, Filippijnen - Ontheemde kinderen spelen op de open velden bij het tijdelijke opvangverblijf van Sagunsungan, meer dan twee jaar na de belegering van de hoofdstad Marawi.

FEbruari: de sea-watch 4 vaart uit

© Anthony Jean, 15 februari 2020
© Anthony Jean, 15 februari 2020

We startten onze zoek- en reddingsacties op de centrale Middellandse Zee opnieuw op met het schip Sea Watch 4. De crew van SOS Mediterannee en Artsen Zonder Grenzen simuleert hier een redding op zee als training. Op haar maiden trip zal de Sea Watch 4 meer dan 200 mensen redden.

maart: uitbraak COVID-19 in Italië

© Vincenzo Livieri, 2 april 2020
© Vincenzo Livieri, 2 april 2020

Bij de uitbraak van COVID-19 in Europa bieden onze teams meteen hulp aan de zwaartsgetroffen regio's in het noorden van Italië. Iets later zouden oa. België, Spanje, Frankrijk volgen. We ondersteunden ziekenhuizen en woonzorgcentra en richtten medische opvangcentra op voor de meest kwetsbaren.

APRIL: COVID-19 bereikt ook België

Olivier Papegnies, 8 april 2020.
© Olivier Papegnies, 8 april 2020.

Ook in België staan onze teams het zorgpersoneel meteen bij. In dit woonzorgcentrum in Jette gaven we het personeel training in infectiepreventie - en controle om COVID-19-besmettingen in te perken.

MEI: een triest drama

Sandra Calligaro, december 2019
© Sandra Calligaro, december 2019

Op 12 mei vond er een afschuwelijke gewapende aanval plaats op onze kraamkliniek in Dasht-e-Barchi, Afghanistan. Doelwit van de aanval: Afghaanse moeders en hun pasgeboren baby's. Deze foto uit december 2019 is één van de laatst bekende foto's uit de kraamafdeling.

JUNI: jaar van de verpleegkundige en vroedvrouw

AZG
© AZG, 17 juni 2020.

2020 was ook het internationale jaar van de verpleegkundige en de vroedvrouw. Deze Nigeriaanse vroedvrouwen staan terecht voor even in de spotlight. Elke dag staan onze teams overal ter wereld veilige bevallingen bij, vaak in contexten waar dat niet evident is.

JULI: zuurstof voor jemen

MSF/Majd Aljunaid, 7 juli 2020
© Majd Aljunaid, 7 juli 2020

In het Al-Sahul-ziekenhuis in Ibb, Jemen dragen twee medewerkers een zware zuurtstoffles naar de afdeling intensieve zorgen. Een patiënt met milde symptomen heeft tot wel 6 flessen per dag nodig. Een zware, uitputtende, maar levensbelangrijke klus, want elke onderbreking in de zuurstof kan dodelijk zijn.

AUGustus: noodhulp in libanon

Mohamad Cheblak, 8 augustus 2020
© Mohamad Cheblak, 10 augustus 2020

Na de explosie in Beirut, Libanon, boden onze teams ter plekke meteen de eerste noodhulp. Deze vierjarige Hamza kan terecht bij ons medisch punt voor wondzorg en brandwondzorg.

September: de hel van moria brandt

AZG, 9 september 2020
© AZG, 9 september 2020

Op 9 september breekt in het vluchtelingenkamp Moria, op het Griekse eiland Lesbos, een brand uit. Op amper een nacht tijd zou de brand het hele kamp in de as leggen. Ongeveer 12.000 mensen stonden 10 dagen lang op straat.

oktober: opnieuw bijspringen in de woonzorgcentra

Christoper Lee, 1 oktober 2020
©  Christoper Lee, 1 oktober 2020

Wanneer in Europa de eerste COVID-19-golf is gaan liggen, steekt het epicentrum van de pandemie de Atlantische Oceaan over. Vooral Brazilië en de Verenigde Staten worden hard getroffen. Ook in onder andere Houston, Texas, beginnen onze teams te werken in woonzorgcentra.

november: conflict in tigray

Jason Rizzo, 19 november 2020
© Jason Rizzo, 19 november 2020

Op 7 november bereikten de eerste vluchtelingen van het conflict in Tigray, Ethiopië, de grens met Zuid-Soedan. Velen van hen zijn halsoverkop moeten vluchten, vaak enkel met de kleren die ze aan hebben. Op het einde van het jaar zouden zo'n 42.000 Ethiopische vluchtelingen in Zuid-Soedan zijn geregistreerd.

december: een jaar spoedchirurgie

Guillaume Binet, 1 december 2020
© Guillaume Binet, 1 december 2020

Na de (her)opening van onze traumacentrum in Tabarre, Haïti hebben onze teams er op exact een jaar tijd meer dan 3.600 chirurgische ingrepen uitgevoerd. Haïti wordt al enkele jaren geplaagd door een economische en politieke crisis die gepaard gaat met gewapend geweld.