Sociale media

  • NL
Open the menu

Dekens en geneesmiddelen voor duizenden vluchtelingen


AZG stuurt een verpleegster en een logistieker naar de grens tussen Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Uit de conclusies van een verkennende missie blijkt dat er bijkomende hulp nodig is om de duizenden vluchtelingen te helpen die de CAR ontvluchtten omwille van de aanhoudende gevechten in het land. De voorbije weken hebben AZG en het ministerie van Volksgezondheid inentingscampagnes tegen de mazelen gevoerd, dekens uitgedeeld en medische consultaties gehouden voor de 1.500 ontheemde en gevluchte personen die in Sido zijn aangekomen.

"Van de vluchtelingen waren 600 kinderen niet ingeënt", verklaart Donatella Masai, coördinatrice van de operaties in Tsjaad voor AZG. "Daarom besloot ons team een inentingscampagne tegen de mazelen te voeren. We hebben ook de kinderen van de plaatselijke bevolking ingeënt omdat de inwoners veel vluchtelingen opvangen. Verder hebben we geneesmiddelen en dekens uitgedeeld."
De afgelopen dagen kwamen er 2.700 andere vluchtelingen aan. AZG voert een verkennende missie om hun behoeften aan geneesmiddelen en andere zaken te meten, meer bepaald qua onderdak, water, voeding, inenting en toegang tot de gezondheidszorg. Vastgesteld werd dat de nieuwkomers in goede fysieke conditie verkeren en veel persoonlijke bezittingen meegebracht hebben. Ze kunnen in elk geval rekenen op het sterk ontwikkelde solidariteitsgevoel bij de plaatselijke bevolking.
"Tot nu toe genoten de vluchtelingen een belangrijke steun van de dorpsgemeenschap; ze werken in de velden in ruil voor onderdak en voeding. Een solidariteit die niet kan blijven duren aangezien de plaatselijke bevolking heel arm is en dergelijke mechanismen niet lang kunnen werken. De sanitaire structuren en de waterbevoorrading zijn weinig ontwikkeld. We moeten de situatie op de voet volgen en hulpacties opstarten wanneer dat nodig is", bevestigt Donatella Masai.
AZG heeft al een gezondheidscentrum opgericht dat wekelijkse consultaties organiseert, maar zal nu een verpleegster sturen om het aantal medische consultaties te verhogen. Ook zal een logistieker ter plaatste gestuurd worden om meer putten en latrines te bouwen. Het aantal vluchtelingen blijft toenemen, zodat het binnenkort misschien nodig zal zijn een vluchtelingenkamp te bouwen.