Sociale media

  • NL
Open the menu

De moeilijkheden van een gezin in een verwoest land


Lionel, een timmerman van 22, was samen met zijn zeven maanden zwangere vrouw gewoon thuis, in de wijk Brale in Gonaïves, toen op 1 september het waterpeil begon te stijgen. Het was ongeveer 11 uur ’s avonds. Toen het water tot onder hun bed stroomde, begrepen ze dat ze moesten vertrekken. Op twee uur tijd steeg het water tot vier meter hoog.

De tropische storm Hanna die over Haïti raasde, verergerde nog de schade van de tropische storm Gustav die enkele dagen eerder over het land getrokken was. En toen moest de orkaan Ike, met zijn overvloedige regens, nog komen.

Lionel en zijn vrouw slaagden erin om op het dak van één van de hoogste huizen in de wijk te klimmen. Van op hun dak zagen ze de straat al snel verdwijnen in de watermassa. Mensen die op een minder hoog dak bescherming hadden gezocht, werden door het water meegesleurd.

Als gevolg van de stress beviel Lionels vrouw van een jongetje, terwijl ze zich nog steeds op het dak bevonden. Ze zaten daar vijf dagen vast met 25 andere mensen, zonder water of voedsel. Ze hebben alles verloren, hun huizen werden door het water opgeslokt.

Toen het water uiteindelijk wegtrok, bezocht het gezin de AZG-kliniek van Raboteau. Hun te vroeg geboren baby was gedehydrateerd, maar na twee uur aan een infuus en de nodige medische zorgen was zijn toestand genormaliseerd en kon het gezin opnieuw vertrekken.

Omdat ze nergens opvang hadden, vroegen Lionel en zijn gezin onderdak bij een vriend in Gonaïves. In hun eigen wijk was de situatie onveilig omdat er ’s nachts geplunderd werd. Maar door het gebrek aan drinkbaar water en voedsel verslechterde de toestand van hun baby. Lionel keerde daarom op 11 september terug naar de kliniek. De baby had een infectie aan de navel. De moeder, met wie het ook niet goed ging, was te zwak om de baby te voeden. Ze waren niet de enigen die verzorging nodig hadden. In de AZG-kliniek werden al meer dan 700 mensen verzorgd.

Het verzorgingscentrum in Raboteau is één van de weinige klinieken in Gonaïves die nog werkt. AZG biedt er sinds 5 september primaire gezondheidszorgen en verricht er kleine chirurgische ingrepen.

Dankzij de behandeling verbeterde na een dag de toestand van Lionels zoon. “We doen hier in de kliniek wat we kunnen”, verklaart Vladimir Gratia, AZG-arts. Maar hij waarschuwt: “Door het gebrek aan hygiëne zal de situatie verslechteren”.

In Gonaïves blijven de behoeften enorm groot, vooral bij de mensen die stilaan naar de stad terugkeren. Drinkbaar water en voedsel blijven de belangrijkste prioriteit. Voor Lionel, zijn vrouw en hun baby blijft het leven moeilijk, net als voor iedereen in Gonaïves.