Sociale media

  • NL
Open the menu

Darfoer: Projecten AZG gehinderd


Begin maart werden twee van de vijf takken van AZG door de Soedanese overheid uit het land gezet. De activiteiten van de organisatie werden daardoor met de helft ingeperkt.

De overblijvende projecten proberen om humanitaire hulp te blijven bieden, ondanks de onveiligheid en de administratieve beperkingen.
Na de uitwijzing werden spullen in beslag genomen, en medicijnen en andere voorraden moesten achtergelaten worden. De Soedanese overheid hield de paspoorten van de leidinggevende medewerkers vast, zodat het land niet konden verlaten tot midden april, meer dan een maand na hun uitwijzing.
Daarbij kwam midden maart de ontvoering van vijf medewerkers in Serif Umra, en verschillende andere ernstige veiligheidsincidenten. Daarom namen de teams de moeilijk beslissing om de projecten in Serif Umra en Kebkabiya te sluiten. Het was niet langer mogelijk om daar op een veilige en zinvolle manier hulp te bieden. Ook het project in Tawila is tijdelijk opgeschort omwille van de onveiligheid. Via deze drie projecten verleende Artsen Zonder Grenzen hulp aan 170.000 mensen in Noord-Darfoer.
Zes andere projecten van Artsen Zonder Grenzen in Noord-Soedan blijven verder werken. Hun toekomst wordt zorgvuldig bestudeerd en hangt af van duidelijke voortuitgang op het vlak van veiligheid de komende weken.
Artsen Zonder Grenzen blijft zich ten volle inzetten om de bevolking onpartijdig medische hulp te bieden. De organisatie blijft ook onderhandelen met de Soedanese overheden om medische noodhulp te kunnen bieden in Darfoer en op andere plaatsen in Noord-Soedan.