Sociale media

  • NL
Open the menu

Cycloon Sidr: AZG biedt hulp in de afgelegen kustgebieden


Cycloon Sidr, die het zuiden van Bangladesh trof op 15 november, doodde meer dan 3000 mensen, en maakte volgens de laatste officiële cijfers enkele honderdduizenden mensen dakloos. Artsen Zonder Grenzen biedt hulp aan slachtoffers in de meest afgelegen gebieden.

Nadat onze teams de noden in de districten Bhola, Patuakhali, Jhalakati, Pirojpur en Bagherat hadden geëvalueerd, begon AZG met medische activiteiten en de verdeling van hulpgoederen. Daarnaast werken we aan de verbetering van de toegang tot drinkbaar water.

Rond Mathbaria, ten zuiden van het Pirojpur district, worden vier mobiele klinieken opgezet, in de regio rond Sapelzehat (45 000 inwoners) en Betemore (28 000 inwoners). “De bevolking hier heeft maar weinig toegang tot gezondheidszorg gekregen, omwille van de beschadiging aan de wegen,” zegt Dr. Peter Reynaud vanuit Mathbaria. Prioriteit wordt gegeven aan hulp aan de bevolking die dicht bij de rivier woont, omdat zij het zwaarst zijn getroffen. De teams zullen gezondheidsproblemen die gelieerd zijn aan de cycloon behandelen, zoals diarree, dysenterie, ademhalings- en huidinfecties, en kleine verwondingen.

Een levering medisch materiaal en medicatie is onderweg van Dhaka naar Mathbaria. Een arts, vier verplegers en een apotheker zijn eveneens onderweg.

In het Pirojpur district ondersteunt AZG ook het Madbhuri ziekenhuis, dat beschadigd werd door de cycloon. Dit ziekenhuis is een referentiecentrum voor 500.000 mensen. AZG zal het ziekenhuis ook bevoorraden met medisch materiaal, en zal technische steun bieden voor het behandelen van water en het beheren van afval.

De toegang tot water is problematisch. Sommige mensen drinken uit vervuilde waterbassins. AZG brengt water- en sanitatiemateriaal zoals chloor en waterpompen ter plaatse, om waterpunten proper te maken en te repareren. Zo kan de kwaliteit van het water verbeterd worden, en kunnen latrines gebouwd of gerepareerd worden waar nodig.

Bovendien is AZG begonnen met de verdeling van hygiënische en huishoudelijke kits op enkele van de meest afgelegen eilanden van zuidelijk Bangladesh. In Char Bangla, één van de Galachipa-eilanden in het Patuakhali district, hebben 350 families keukengerei, zeep, dekens en watercontainers ontvangen. “Veel van deze mensen verloren alles,” verkaart Tony Marshant, die deel uitmaakt van het AZG-team in Patuakhali. “Toegang tot deze eilanden blijft heel moeilijk en de mensen hier hebben tot nu toe nog niet veel hulp gekregen.”

Om aan de noden op sommige andere eilanden te beantwoorden, zal AZG ongeveer 6.000 gelijkaardige kits uitdelen. Daarbij worden speedboats en vissersboten gebruikt.

Overal waar AZG-teams aanwezig zijn, wordt de gezondheidssituatie op de voet gevolgd, en staan we klaar om op een eventuele uitbraak van ziektes te reageren.