Sociale media

Open the menu

COVID-19: de laatste updates uit onze projecten in Europa, Azië, het Midden-Oosten en Afrika

Naarmate de corona-epidemie evolueert in verschillende landen, breiden we onze repons uit of starten we nieuwe projecten op. Een update van onze projecten overal ter wereld.

EUROPA

 • In Italië ondersteunen we 3 ziekenhuizen in het noorden van het land: in  Lodi, Codogno en Sant'Angelo. In de regio Marche in midden-Italië, waar het aantal patiënten toeneemt, ondersteunen we een netwerk van zorgcentra in verschillende steden, om te voorkomen dat de gevallen zich verspreiden naar kwetsbare plekken waar geen gespecialiseerd medisch personeel is om de patiënten te behandelen. We ondersteunen een programma telegeneeskunde om mensen in thuisisolatie bij te staan. Vandaag zijn er zo'n 40 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen betrokken bij de respons.
 • In Spanje zetten van twee tijdelijke hospitalen op in de buurt van Madrid, om andere ziekenhuizen te ontlasten. 200 bedden zijn in de eerste week van april operationeel. We geven advies in infectiepreventie - en controle om gezondheidswerkers en patiënten te beschermen, en werken specifiek met bejaardentehuizen. In Barcelona, centraal Catalonië en Baskenland geven we advies aan gemeentelijke ziekenhuizen.
 • Frankrijk: op 24 maart werden 700 mensen geëvacueerd uit een kamp in Aubervilliers bij Parijs, waar ze in precaire omstandigheden leefden. Ze werden naar verschillende noodopvangcentra in Parijs en Ile de France gebracht. In sommige van deze opvangcentra evalueren onze teams de gezondheid van deze mensen en identificeren we mogelijke van covidpatiënten.
  We screenen daklozen op covid-19 en andere ziekten. We evalueren onze mogelijke hulp in patiëntenzorg voor sommige Parijse referentieziekenhuizen.
 • In Genève, Zwitserland, geven we sanitaire hulp op plekken waar veel kwetsbare mensen wonen. We bieden die hulp aan zo'n 1.300 gezinnen.
 • Griekenland: We ondersteunen de asielzoekers in Lesbos en Samos.  Op dit moment doen we aan gezondheidsvoorlichting aan de kampbewoners en hebben we alle procedures om de doorverwijzing te ondersteunen van mogelijke covidpatiënten.Tegelijkertijd hebben we onze faciliteiten en procedures aangepast om de veiligheid van onze patiënten en ons personeel te garanderen, breiden we de water- en sanitaire voorzieningen in het kamp  uit, nemen we extra medisch, paramedisch en ondersteunend personeel aan en investeren we in de nodige uitrusting. We zijn in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om te kijken hoe we actie kunnen coördineren en meer ondersteuning kunnen bieden.  

Midden-oosten

 • In Gaza hebben we onze reguliere activiteiten stopgezet, we gaan nu patiëntenzorg ondersteunen. Al twee patiënten zijn met COVID-19 bevestigd. Onze medewerkers en faciliteiten staan klaar, mocht onze interventie nodig zijn.
 • In het noordwesten van Syrië bereiden we de triagesystemen en de patiëntenstroom voor in enkele van de ziekenhuizen die we ondersteunen, om te zorgen voor een snelle detectie van potentiële coronapatiënten en isolatie van de rest van de patiënten. In deze ziekenhuizen hebben we werkgroepen rond hygiëne opgericht en beschermingsmiddelen aan het personeel gedoneerd. In sommige kampen hebben we het triagesysteem van onze mobiele klinieken aangepast en onze protocollen herzien om de distributie van essentiële levensmiddelen en de gezondheidszorg tot op zekere hoogte te kunnen voortzetten, terwijl we het risico op besmetting hebben verminderd. In het Al Salama Ziekenhuis en in andere faciliteiten in Idlib geven onze teams specifieke COVID-19-training aan het medisch personeel. In de kampen voeren onze medische mobiele klinieken isolatieprocedures uit van verdachte patiënten.  We hebben onze distributie van hygiënekits uitgebreid en gaan door met het leveren van drinkbaar water en handwasfaciliteiten in de kampen. In de gezondheidspromotie leggen we de nadruk op hygiëne, sociale afstand en de bekende symptomen.
 • In Irak ondersteunen we het Ibn al-Khatib Ziekenhuis in Bagdad, een van de drie quarantaineziekenhuizen die door het Ministerie van Volksgezondheid zijn aangewezen voor de behandeling van COVID-19-patiënten in de stad. We geven beschermende kledij en training
  In Mosul wordt een van onze ziekenhuizen nu gebruikt als het belangrijkste COVID-19-ziekenhuis in heel het Ninawaanse gouvernement.
 • In Iran staan we op stand-by. We wachten op een toelating van de autoriteiten om onze hulp te kunnen inzetten.
 • In Jemen ondersteunen we het ministerie van Volksgezondheid bij het opzetten van een isolatiefaciliteit in Aden.

Azië

 • In Hong Kong doen we aan gezondheidspromotie en organiseren we workshops over omgaan met stress en angst.
 • In Afghanistan geven we training in infectiepreventie en -controle in het COVID-ziekenhuis in Kabul.
 • In Pakistan beheren we de isolatieafdeling in Timurgara.

AFRIKA

 • In Libië geven we training in infectiepreventie en -controle en patiëntenzorg in ziekenhuizen in Tripoli.
 • In Zuid-Afrika zetten we de medewerkers van alle 4 projecten in voor de  COVID-19-respons.  We helpen bij het traceren van contacten, de ontwikkeling en verspreiding van gezondheidsbevorderend materiaal en het omvormen van gezondheidszorgfaciliteiten.
 • In Mali ondersteunen we een covid-afdeling in Bamako met een team van onze reguliere project in Koutiala.
 • In Abidjan, Ivoorkust, ondersteunen we een transitcentrum om mensen met symptomen te screenen en door te verwijzen naar een zorgcentrum. In Bouake zijn al trainingsactiviteiten voor gezondheidswerkers en screening aan de gang. We voeren ook water- en sanitaire activiteiten uit.