Sociale media

  • NL
Open the menu

Congo: Onze teams maken zich klaar om medische hulp te bieden in Goma


Terwijl enkele teams van Artsen Zonder Grenzen zich klaarmaken om tegemoet te komen aan de nieuwe medische en humanitaire noden in de stad Goma, zijn andere teams aan de slag in een aantal ontheemdenkampen, waar duizenden mensen toekomen, op de vlucht voor de gevechten.

© Aurélie Baumel/AZG-MSF
© Aurélie Baumel/AZG-MSF

“De sfeer hier in Goma is heel gespannen, iedereen is ongerust,” zegt Grace Tang, die de noodhulpactiviteiten van Artsen Zonder Grenzen in Noord-Kivu leidt. “De maandenlange gevechten hebben in de regio al honderdduizenden mensen op de vlucht doen slaan en hebben nu Goma bereikt.”

Zo is het vluchtelingenkamp Kanyaruchinya, waar Artsen zonder Grenzen werkt, volledig leeggelopen. 60.000 mensen zijn volkomen in paniek vertrokken. Velen zijn naar andere kampen getrokken, zoals Mugunga I, Mugunga III of Lac Vert, of zijn naar de provincie Zuid-Kivu gevlucht, naar de kampen Minova en Kirotche.Medische teams van Artsen Zonder Grenzen in die kampen melden dat er sinds gisteren duizenden nieuwe vluchtelingen aankomen. De levensomstandigheden in veel kampen zijn precair. Er is een gebrek aan voedsel. Artsen zonder Grenzen werkt al in de kampen Lac Vert en Mugunga I. Hier bieden de hulpverleners medische zorg en verschaffen zij schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.De teams van Artsen Zonder Grenzen in Noord-Kivu blijven actief en staan paraat om nieuwe noodhulpacties op te starten. Extra medisch personeel, waaronder chirurgen, en materiaal zijn onderweg naar het gebied. Het choleracentrum van Artsen zonder Grenzen in Goma bereidt zich voor op een toestroom van nieuwe patiënten nu tienduizenden mensen kampen opzetten aan de rand van Goma.Ook op andere plaatsen in Oost-Congo blijft Artsen Zonder Grenzen gratis gezondheidszorg verlenen in ziekenhuizen, gezondheidsposten, cholerabehandelcentra en mobiele hulpposten in Rutshuru, Kanya, Masisi, Mweso, Kitchanga, Walikale en Pinga.