Congo: Gewapende soldaten dringen ziekenhuis in Zuid-Kivu binnen en nemen patiënten mee
In het Congolese dorp Katanga, in de provincie Zuid-Kivu, drongen op 11 maart gewapende soldaten van het Congolese leger het ziekenhuis, waar een chirurgisch team van Artsen Zonder Grenzen medische noodhulp verleende, binnen. De militairen vielen er patiënten lastig, ondanks de protesten en pogingen tot onderhandelen van Artsen Zonder Grenzen. Eén dag later namen ze vier patiënten mee uit het ziekenhuis. Artsen Zonder Grenzen veroordeelt dit ernstige incident.
“Dit is een inbreuk op het humanitaire principe dat alle zieken en gewonden recht hebben op medische verzorging,” zegt Philippe Havet, landencoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Kivu.
“We eisen dat iedereen de medische faciliteiten en de veiligheid van de patiënten en het medisch personeel respecteert. Ongewapende, gewonde strijders genieten dezelfde bescherming als alle andere patiënten.”
Het incident had een negatieve impact op de voorziening van gezondheidszorg voor de mensen die door het conflict in de regio getroffen worden. Toen de spanning in Katanga opliep, zag Artsen Zonder Grenzen zich gedwongen haar team te evacueren. Daarbij moest één patiënt achtergelaten worden.
Het was het enige team in de regio dat directe medische hulp verleende en Artsen Zonder Grenzen zal het terugsturen wanneer de veiligheidssituatie dat toelaat. Maar hoe dan ook zal het incident invloed hebben op het beeld van het ziekenhuis als een veilige en neutrale plaats.
De laatste weken verleende het team chirurgische spoedzorg aan mensen die gewond raakten bij het geweld tussen het Congolese leger, rebellen van het FDLR en verschillende gewapende groepen. “Gewonden waren al bang om in het ziekenhuis van Katanga hulp te komen zoeken. Ze hadden schrik gedood te worden door gewapende mannen,” zegt Havet. “Na dit ernstige incident vrees ik dat ze er minder dan ooit van overtuigd zijn dat ze veilig medisch hulp kunnen komen zoeken.”