Sociale media

  • NL
Open the menu

Congo: AZG helpt duizenden vluchtelingen in Shabunda, Zuid-Kivu


In de Shabunda-regio vluchten duizenden mensen voor geweld tussen het Congolese leger en verschillende milities. AZG geeft er medische noodhulp en behandelt patiënten met cholera.

Sinds begin augustus wordt er zwaar gevochten in het noorden van de Congolese provincie Zuid-Kivu. Meer dan 20 dorpen zijn geplunderd en in brand gestoken en meer dan 25.000 mensen moesten hun huis op stel en sprong verlaten, uit angst voor hun leven. Ze zijn gevlucht naar Shabunda en Katshunga en naar de jungle rondom de twee steden.

Gezondheidsposten

Teams van Artsen Zonder Grenzen waren al actief in het zuiden van het Shabunda-gebied. Sinds eind juni bieden zij medische zorg aan 20.000 gevluchte Congolezen. Toen deze tweede golf van vluchtelingen zich aandiende zette Artsen zonder Grenzen direct drie gezondheidsposten op: twee in Shabunda en één in Katshungu. Per dag voeren de teams 200 consulten uit in elke gezondheidspost.

Cholera-uitbraak

Op 17 augustus brak er cholera uit in Shabunda, als gevolg van een tekort aan schoon water en de primitieve levensomstandigheden van de vluchtelingen. Onze medewerkers hebben direct een cholerabehandelcentrum opgezet in het ziekenhuis van Shabunda. Elke dag komen er 30 nieuwe patiënten binnen. Inmiddels zijn er 290 patiënten behandeld (tot en met 29 augustus). Twee patiënten zijn helaas door de ziekte geveld. Artsen Zonder Grenzen is van plan de activiteiten op te schroeven, met name met het oog op de gestage toename in choleragevallen.

Afgelegen gebied

Artsen Zonder Grenzen is de enige humanitaire organisatie die medische noodhulp biedt in de Shabunda-regio. Het gebied ligt zeer afgelegen en is moeilijk te bereiken en vormt daarom een grote logistieke uitdaging voor organisaties. De enige manier om hulpverleners en voorraden aan te voeren is per vrachtvliegtuig.
De noden zijn echter enorm en meer hulp is hard nodig. Artsen zonder Grenzen heeft 3 vluchten gestuurd met in totaal 8.200 kilo aan voorraden. Het plan is om nog een vlucht te sturen met 2 ton materiaal plus een terreinwagen. Omdat de wegen in Shabunda in zeer slechte staat verkeren, gebruiken de teams nu enkel motorfietsen en fietsen voor transport.
Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in Noord en Zuid-Kivu, runt ziekenhuizen, mobiele hulpposten, voert grootschalige vaccinatie-acties uit en bestrijdt cholera-uitbraken. Ook geven onze teams medische en psychosociale zorg aan slachtoffers van seksueel geweld.