Sociale media

  • NL
Open the menu

Conflict in Oekraïne bedreigt gezondheidszorg


Na verschillende maanden van intense gevechten wordt de humanitaire situatie in Oost-Oekraïne steeds zorgwekkender. Artsen Zonder Grenzen trekt aan de alarmbel. Er zijn ziekenhuizen gebombardeerd, tienduizenden mensen zijn op de vlucht en het conflict heeft al duizenden slachtoffers gemaakt.

Mykolayivka, 17/08/2014. © Anastasia Taylor-Lind
Mykolayivka, 17/08/2014. © Anastasia Taylor-Lind

“In een groot deel van Oost-Oekraïne lijdt het gezondheidssysteem onder de druk van het conflict. Er dreigt een gebrek aan medisch materieel door het groeiende aantal oorlogsgewonden en ontheemden,” aldus Stephane Prevost, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Kiev. “De gevolgen van het conflict breiden zich uit naar de gebieden die tot nog toe gespaard bleven. De ziekenhuizen hebben het moeilijk, want het budget en de voorraden voor 2014 zijn al bijna uitgeput.”

Hulpkits voor vluchtelingen

De teams van Artsen Zonder Grenzen hebben sinds mei medisch materieel geleverd voor de behandeling van meer dan 6.200 gewonden in de buurt van Donetsk en Loehansk. Ze deelden meer dan 1.800 hygiënekits (met zeep, producten voor mondhygiëne, handdoeken enz.) uit aan de vluchtelingen in Dnjepropetrovsk en op verschillende plaatsen in de provincie Donetsk.

“Ziekenhuizen het hoofd moeten bieden aan het stijgende aantal gewonden en tekorten, maar ze worden niet gespaard. Veel structuren zijn beschadigd of vernield door de bombardementen,” aldus Stephane Prevost. “Nu de bevolking nog het meest verzorging nodig heeft, wordt hen dat ontzegd. Dat is gewoon onaanvaardbaar.”

Bevoorrading van ziekenhuizen

In de stad Donetsk werden minstens elf ziekenhuizen gebombardeerd en drie ziekenhuizen moesten de deuren sluiten. Er is duidelijk een gebrek aan respect voor de medische voorzieningen en voor het medisch personeel.

Ondanks de onveiligheid en de constante bombardementen zetten teams van Artsen Zonder Grenzen de bevoorrading met medisch materieel en medicijnen aan beide zijden van de frontlijn voort.

Psychologische hulpverlening

Ook de psychologische gevolgen van de gewelddadige confrontaties zijn steeds zorgwekkender. De inwoners van Oost-Oekraïne moesten niet alleen vluchten, maar hebben ook traumatiserende ervaringen achter de rug. In Slovjansk, Svyatagorsk en Krasnyj Lyman bieden de teams van Artsen Zonder Grenzen psychologische hulp.

In augustus konden meer dan 500 ontheemden individueel, met het gezin of in groep, een beroep doen op deze hulpverlening. In de komende maanden wil Artsen Zonder Grenzen dit soort interventies ook op andere plaatsen in het gebied op poten zetten.

“Aangezien het conflict zo plots is uitgebroken, verloren de inwoners van de ene op de andere dag niet alleen hun houvast, maar ook hun hele hebben en houden en sociale en familiale netwerken,” aldus Manuel Morantes, expert geestelijke gezondheidszorg bij Artsen Zonder Grenzen. “Onze mensen bieden psychologische steun en geven praktische tips aan de mensen die lijden aan symptomen zoals extreme angst, hyperexcitatie en nachtmerries.”

TBC- en HIV-patiënten

Ook het programma tegen resistente tbc, dat Artsen Zonder Grenzen sinds 2011 in gevangenissen in Donetsk leidt, is in gevaar. De laboratoria voor de diagnosestelling van tbc en hiv van Donetsk en Loehansk kunnen hun activiteiten amper voortzetten en zijn vaak niet langer operationeel. De tbc- en hiv-patiënten hebben het steeds moeilijker om ziekenhuizen te bereiken en aan medicijnen te komen. Het risico dat ze hun behandeling moeten onderbreken of stopzetten, en dat hun tbc resistent wordt tegen de medicatie, is dus groot.

“Door de onveiligheid, het gebrek aan respect voor de ziekenhuizen en door het gezondheidssysteem dat het steeds moeilijker heeft met de talrijke gewonden en ontheemden, wordt de menselijke kost van dit conflict elke dag hoger,” aldus Stephane Prevost. “Onze teams in Oekraïne concentreren zich uitsluitend op de reactie op de medische en humanitaire behoeften, die met de winter in aantocht alleen maar erger zullen worden.”