Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera verspreidt zich snel in hoofdstad


Teams van Artsen Zonder Grenzen hebben een cholerabehandelingcentrum (Cholera Treatment Center, CTC) opgezet in de hoofdstad, die het zwaarst getroffen is. Sinds het begin van de uitbraak, op 3 oktober vorig jaar, tot 21 januari zijn er in Lusaka 1.169 gevallen gemeld. De situatie verslechterde dramatisch de laatste vier weken.

In de week tussen 12 tot 18 januari werden 301 nieuwe gevallen en 36 doden gemeld. Dat is een grote uitdaging voor het lokale bestuur en de medische structuren.
Artsen Zonder Grenzen heeft gereageerd met de oprichting van een CTC dat 150 patiënten kan opnemen. Vanaf 16 januari hebben vijf mensen van het noodpersoneel van Artsen Zonder Grenzen de teams in Lusaka versterkt. Meer personeel, zowel medisch als niet-medisch, en materiaal zullen de komende dagen aankomen. Het team is momenteel bezig met de behandeling van patiënten, watervoorziening en sanitatie.

Overbevolking

“Onze prioriteit was onmiddelijk het verbeteren van het beheer van de choleragevallen in het CTC. Dat gebeurde door de aankomst van het nieuwe personeel. De epidemie verspreidt zich nu in de voorsteden. Die zijn overbevolkt, er is bijna geen stromend water noch sanitaire voorzieningen. Onze volgende stap is daar poolshoogte gaan nemen. Het gebrek aan plaats voor een CTC daar wil zeggen dat mensen oncomfortabel en met zekere risico’s vervoerd moeten worden om behandeld te kunnen worden,” zegt Job Irwin, landverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Zambia.
Er zijn ook choleragevallen gemeld in andere delen van Zambia. Artsen Zonder Grenzen volgt de verschillende uitbraken op. In de Zuidelijke Provincie, die grenst aan Zimbabwe, is een verkenningsmissie opgestart. Tot nu toe besloot Artsen Zonder Grenzen daar niet in te grijpen. Het Ministierie van Gezondheid heeft dicht bij de Zimbabwaanse grens een CTV opgezet. Artsen Zonder Grenzen volgt de situatie op en is klaar om indien nodig hulp te bieden.

Gebrek aan sanitaire voorzieningen               

In de Noordelijke Provincie en in de provincie Luapula, waar er respectievelijk 595 en 463 gevallen waren, zijn er geen nieuwe gevallen gemeld sinds november. De epidemie daar wordt als beëindigd beschouwd.
Cholera is endemisch in Zambia. De cyclus komt overeen met het jaarlijks regenseizoen en staat in direct verband met het gebrek aan zuiver water en sanitaire voorzieningen. Artsen Zonder Grenzen zal doorgaan met het opvangen van nieuwe gevallen en het ondersteunen van lokale medische structuren met personeel en materiaal.