Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera-uitbraak escaleert door regenseizoen


De cholera-uitbraak in Malawi escaleert. Het aantal gevallen is verdubbeld in januari, met 1.142 nieuwe patiënten en 39 doden, en de cijfers blijven stijgen.

De ziekte brak uit in de hoofdstaf Lilongwe op 17 november en breidde zich snel uit naar twee dichtbevolkte sloppenwijken zonder stromend water. De slechte sanitaire voorzieningen en het regenseizoen verergerden de situatie. De ziekte komt nu voor in meer dan dertig procent van alle districten in het land en blijft het hevigst woeden in en rond Lilongwe. 
“39 mensen zijn gestorven aan cholera en er zijn meer dan 1.000 gevallen gemeld. Dat is zorgwekkend, want de ziekte blijft zich verder verspreiden en de aantallen blijven stijgen,” zegt dr. Moses Massaquoi, de medische coördinator in Malawi voor Artsen Zonder Grenzen. “Het regent hier elke dag en mensen die geen toegang tot zuiver water hebben, drinken onbehandeld water uit poelen en onbeschermde bronnen in de sloppenwijken. Dit is één van de armste landen ter wereld, met een extreem laag niveau van water- en sanitaire voorzieningen. Daarbovenop doet de regen de latrines overlopen en zo geraakt rioolwater vermengd met drinkwater.”

Medisch personeel overwerkt

Teams van Artsen Zonder Grenzen helpen met het opzetten van speciale isolatie-eenheden in de ergst getroffen zones in Lilongwe. Ze installeren latrines en geven speciale cholerabedden en plastic zeilen om de hulpacties te ondersteunen.
“De regering doet haar uiterste best om de uitbraak onder controle te krijgen, maar het is een enorme strijd. Als alles goed gaat heerst hier al een acuut tekort aan personeel, dus een cholera-uitbraak zet een enorme druk op het gezondheidsysteem, dat toch al in zijn voegen kraakt, en op het medisch personeel, dat overwerkt is,” verklaart Massaquoi.

Culturele hindernissen

Cholera is endemisch in Malawi, maar de ergste uitbraak, die aan duizend mensen het leven kostte, is intussen acht jaar geleden. Veel van de kennis over wat er moet gebeuren bij een cholera-uitbraak is verloren gegaan. Daarom geeft Artsen Zonder Grenzen aan Malawische verpleegkundigen intensieve opleidingen aan het ziekenbed en helpt het hen met de verzorging. Zo worden hun mogelijkheden om adequaat te reageren op deze uitbraak vergroot.
“Omdat mensen deze ziekte vergeten zijn, kan ze zich sneller verspreiden. Er is op dit moment niet genoeg medisch personeel in Malawi met de opleiding of ervaring die nodig is bij zo’n cholera-uitbraak. Tijd is leven in zo’n geval, dus het is essentieel om snel te handelen, maar mensen gaan te laat naar het ziekenhuis,” aldus Massaquoi. “Ook culturele gebruiken spelen ons parten. Mensen wassen de doden voor de begrafenis, bezoeken en verzorgen de zieken, en eten samen tijdens begrafenissen.”