Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera steekt de grens over


Cholera verspreidde zich erg snel door de Zimbabwaanse provincies en daarna naar buurlanden, vooral naar Zuid-Afrika. Volgens het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Gezondheid zijn er meer dan 900 verdachte gevallen. De autoriteiten van het de noordelijke provincie Limpopo verklaarden het district Vhembe, dat aan Zimbabwe grenst, tot rampgebied.

“Elke dag riskeren duizenden Zimbabwanen hun leven door de Limpoporivier over te steken, om de situatie in Zimbabwe de ontvluchten en Zuid-Afrika te bereiken,” zegt Rachel Cohen, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Afrika. “Net zoals de lokale autoriteiten zullen we de komende dagen en weken extra waakzaam moeten zijn. Tijdens de kerstvakantie steken altijd meer mensen de grens over, en door het naderende regenseizoen neemt het risico op cholera toe.”
Als reactie daarop versterkte Artsen Zonder Grenzen meteen haar teams, die al in de steden Musina en Johannesburg aanwezig waren. Hun opdracht veranderde van basisgezondheidszorg voor Zimbabwanen naar het opsporen en behandelen van choleragevallen, en sensibilisering van de bevolking over hygiëne. Artsen Zonder Grenzen diagnosticeert mensen die mogelijke cholera hebben volgens de Zuid-Afrikaanse richtlijnen. De organisatie behandelt niet te ernstige gevallen meteen en stuurt zware gevallen door naar het Ministerie van Gezondheid.

Showground

Artsen Zonder Grenzen heeft elke dag een mobiele hulppost in Musina op de “Showground”, een open plek aan de grens van de stad, waar de levensomstandigheden hard en onhygiënishc zijn. Meer dat 1.000 Zimbabwanen stromen er elke dag samen om asiel te vragen. Op boerderijen, in dorpen en in andere zones rond Musina waar het risico op cholera hoog is, heeft Artsen Zonder Grenzen nog drie andere mobiele teams.
“We werken nu een jaar in Musina, vlakbij de grens, en in Johannesburg om de Zimbabwanen te helpen met basisgezondheidsvoorzieningen,” gaat Cohen verder. “De cholera-uitbraak heeft de aandacht gevestigd op de slechte toestand van Zimbabwaanse vluchtelingen in Zuid-Afrika. De epidemie maakt duidelijk dat er aangepaste hulp moet komen voor deze kwetsbare groep.”
Daarvoor heeft Artsen Zonder Grenzen in Johannesburg haar hulppost in de Central Methodist Church. Daar komen elke nacht ongeveer 2.000 vluchtelingen, asielzoekers en migranten samen, zowel in het gebouw als buiten op het trottoir. Samen met de kerkgemeenschap en lokale autoriteiten werken medische teams hard om het risico van een cholera-uitbraak er te verminderen. De organisatie heeft ook sensibiliseringsteams ingezet om in dichtbevolkte zones met een hoog risico op cholera, zoals het Central Business District, informatie te verspreiden over cholera de ziekte.

Poetsroutine

Choleradoden kunnen eenvoudig voorkomen worden door een snelle behandeling,” zegt dr. Gilles van Custem, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Afrika. “Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans op overleven. De meeste patiënten kunnen genezen worden door door ze rehydratatiezouten te laten drinken. Ernstiger gevallen moeten intraveneus vocht toegediend krijgen. Om besmetting tot voorkomen, is het belangrijk dat mensen zuiver water hebben en dat iedereen strikte hygiënische regels volgt.
Daarom heeft Artsen Zonder Grenzen ook tien latrines gebouwd buiten de kerk, een aantal punten om je handen te wassen opgezet, een hygiëne-opleiding aan voedselverkopers gegeven en een dagelijkse poetsroutine ingesteld met bewoners van de kerk. Lokale leiders worden opgeleid om actief te zoeken naar symptomen van cholera. Ze kunnen verdachte gevallen snel identificeren en verwijzen dan door naar de hulppost van Artsen Zonder Grenzen.
Artsen Zonder Grenzen werkt in Musina en Johannesburg sinds december 2007 en in Zuid-Afrika sinds 1999.