Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera in Zimbabwe


AZG en het plaatselijke ministerie van Volksgezondheid vechten op dit ogenblik tegen een uitbraak van cholera in de oostelijke Zimbabwaanse provincies van Manicaland en Oost-Mashonaland. De ziekte dook voor het eerst op begin december, waarna ze zich naar het oosten verspreidde, via de rivieren Ruwenje en Murove. Vandaag zijn er 244 zieken en 11 doden geteld.

In Manicaland (in het district Buhera), heeft het ministerie van Volksgezondheid drie cholerabehandelingscentra (CTC) opgezet, met de hulp van AZG, op het terrein van enkele gezondheidscentra in Rambanapasi en Munyani en in het Missieziekenhuis in Murambinda.
Het AZG-team zorgt ervoor dat de CTC’s degelijk gebouwd en ingericht zijn, levert medische en logistieke voorraden en (verpleegkundig) personeel, helpt met het transport van patiënten en leidt gezondheidswerkers op in het bestrijden van de uitbraak. AZG organiseert eveneens activiteiten om de gemeenschappen bewust te maken van de nood aan een strikte hygiëne, wat nodig is om vat te krijgen op de ziekte. De teams hebben tevens watervoorzieningen geïnstalleerd of hersteld in gezondheidsinstellingen. Een nieuwe CTC zal binnenkort worden geopend in het gezondheidscentrum van Chiwenga.
De uitbraak lijkt op dit ogenblik onder controle te zijn, maar de zware regenval van de laatste weken zou de situatie kunnen verergeren. Het bedwingen van de ziekte is nu een prioriteit. Als de ziekte haar weg vindt naar de grotere rivieren en zich verspreidt in de lager gelegen gebieden zou dit catastrofaal kunnen zijn.