Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera in Haïti: AzG zet behandelcentra op


In Haïti is een uitbraak van cholera bevestigd. Artsen zonder Grenzen behandelt patiënten in de stad Saint-Marc, in the Artibonite regio, een regio ten noorden van hoofdstad Port-au-Prince. De teams zetten cholerabehandelcentra op in de plaatsen Saint-Marc, Petit Rivière en in Port-au-Prince breiden zij uit voorzorg de capaciteit voor de behandeling van cholerapatiënten uit naar 300 bedden. Een vrachtvliegtuig met 100 ton medisch en water-en-sanitatiemateriaal vertrekt dit weekend richting Haïti.

Cholerapatiënten isoleren

20 Artsen zonder Grenzen hulpverleners, waaronder dokters, verpleegkundigen en logistieke specialisten, geven ondersteuning aan het St. Nicholas ziekenhuis in Saint-Marc. ‘Er komen veel patiënten naar dit ziekenhuis voor hulp; het ziekenhuis heeft echter niet de capaciteit om een choleracrisis het hoofd te bieden,’ aldus Federica Nogarotto, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Saint-Marc. ‘Het eerste wat er moet gebeuren is dat patiënten worden behandeld en van anderen worden geïsoleerd, dit om verdere verspreiding te voorkomen.’ Het Artsen zonder Grenzen team ter plaatse zet een apart cholerabehandelcentrum op dat in de loop van deze week in gebruik zal worden genomen.

Hulp cholera in andere steden

Een ander team heeft de situatie in de stad Mirebalais verkend en is in contact met de lokale gezondheidsautoriteiten over extra medewerkers van Artsen zonder Grenzen en benodigde voorraden. Een 7-koppig team is afgereisd naar het stadje Petit Rivière de-l’Artibonite, ten oosten van Saint-Marc, waar zij gisteren 89 patiënten met waterige diarree (een van de voornaamste symptomen van cholera) hebben behandeld. Het team zet er een cholerabehandelcentrum met een capaciteit van 20 bedden op.

Port-au-Prince

Op dit moment is cholera nog niet bevestigd in de hoofdstad Port-au-Prince. Artsen zonder Grenzen teams hebben op dit moment een aantal mensen voor waterige diarree onder behandeling in de bestaande projecten. Waterige diarree komt sinds de aardbeving van 12 januari veelvuldig voor in de Haïtiaanse hoofdstad en de afgelopen maanden zijn er veel mensen voor behandeld. Artsen zonder Grenzen hulpverleners runnen reeds een cholerabehandelcentrum met een capaciteit van 20 bedden. Uit voorzorg zal de behandelcapaciteit voor cholera naar 300 bedden worden uitgebreid in de verschillende medische voorzieningen in de hoofdstad.

Cholera: symptomen en oorzaak

Cholera is een acute darminfectie die veroorzaakt wordt door bacteriën in menselijke ontlasting die overgebracht kunnen worden via (vervuild) water, voedsel en, in zeldzame gevallen, van mens tot mens. De voornaamste symptomen zijn waterige diarree en overgeven. Deze leiden tot ernstige uitdroging en een spoedige dood als de persoon niet snel behandeld wordt.

Hoe behandel en bestrijd je cholera

Patiënten krijgen een water-en-suikeroplossing (ORS) toegediend om lichaamsstoffen die zij verloren hebben door ontlasting en braak, aan te vullen. Als zij te ziek zijn om een beker met deze ORS-oplossing te drinken, wordt een infuus met deze oplossing aangelegd. Het is van cruciaal belang om verdere verspreiding van de cholerabacterie te voorkomen. Hiervoor moeten mensen bij wie cholera vermoed wordt direct worden geïsoleerd van anderen, moet er specifieke voorlichting worden gegeven en moeten zeep en schoon drinkwater worden verschaft.