Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera in Haïti: AZG zet activiteiten verder


Artsen Zonder Grenzen zet het werk in verband met cholera in Haïti verder, en staat klaar bij een eventuele verdere verspreiding van de ziekte. Op dit moment zijn er 8 behandelfaciliteiten beschikbaar in de Artibonite regio en in en rondom Port-au-Prince. Sinds vrijdag geeft AZG ondersteuning aan het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid bij het bestrijden van de cholera-uitbraak. Hoewel er de laatste tijd positieve ontwikkelingen zijn, blijft waakzaamheid geboden.

De afgelopen 2 dagen zijn er rond de 450 patiënten behandeld in het St. Nicholas ziekenhuis in de stad St. Marc, dichtbij het epicentrum van de cholera-uitbraak in de Artibonite regio. Ook is er een isolatie-unit opgezet. Er komen nog steeds veel mensen naar het door AZG ondersteunde ziekenhuis voor behandeling, maar deze verkeren in een minder ernstige staat dan de mensen in de eerste dagen van de uitbraak. ‘Dat wijst erop dat mensen voorzorgsmaatregelen nemen, en dat men weet hoe belangrijk de juiste hygiëne is en dat ze direct medische hulp moeten zoeken als de eerste symptomen zich openbaren,’ aldus Federica Nogarotto, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse.

Cholerabehandelcentra en -units

In de plaats Petite Rivière, waar Artsen Zonder Grenzen sinds 23 oktober werkt, zijn meer dan 230 mensen opgenomen voor behandeling in het overheidsziekenhuis. In totaal hebben Artsen Zonder Grenzen-teams de afgelopen dagen 2.000 mensen voor acute waterige diarree behandeld in Haïti. Waterige diarree is een van de symptomen die gelden voor cholera. Om cholera te bevestigen is echter een laboratoriumtest nodig. De behandeling is echter hetzelfde, te beginnen met het tegengaan van uitdroging.

Voorbereiding

Artsen Zonder Grenzen zet de voorbereiding voort, mocht de cholera-uitbraak zich nog verder verspreiden. Naast de 8 behandelfaciliteiten die inmiddels gereed zijn, wordt er ook een cholerabehandelcentrum in Leogâne, ten zuidwesten van Port-au-Prince en 2 centra in Port-au-Prince opgezet.
In St.Marc ging net een centrum voor de behandeling van cholera met een capaciteit van 400 bedden opengaan toen een groep mensen zich op gewelddadige manier verzette tegen de opening van het cholerabehandelcentrum. Verschillende tenten aan de rand van het terrein werden daarbij in brand gestoken. De patiënten moesten worden overgebracht naar het hospitaal St. Nicholas van St. Marc waar ze momenteel behandeld worden in omstandigheden die niet optimaal zijn. Er is tijdens deze manifestatie geen enkele gewonde gevallen.
Een centrum voor de behandeling van cholera dicht bij een woonbuurt houdt nochtans geen risico in voor de omwonenden. Een centrum in een zone waar cholera is zorgt ervoor dat de ziekte vlug kan behandeld worden en dat de ernstige gevallen de noodzakelijke zorgen kunnen krijgen. Zo’n cholerabehandelcentrum gaat ook de verspreiding van de ziekte tegen. Door het vele braken en diarree die het gevolg zijn van een cholera-infectie kan een patiënt binnen de 24 uur sterven.
Het Ministerie van volksgezondheid beval het centrum, dat op een voetbalterrein was opgezet, weer af te breken om de spanningen met de gemeenschap te verminderen en om aan te tonen dat de nabijheid van een dergelijke hulppost geen risico inhoudt voor de bevolking. De Haïtiaanse autoriteiten die de plaats voor de hulpost hadden toegewezen hebben verklaard dat ze een plaats zullen zoeken voor het neerzetten van de hulppost.

Port-au-Prince

Klachten als waterige diarree zijn niet ongewoon in het Port-au-Prince van na de aardbeving van 12 januari. De afgelopen maanden hebben AZG-teams veel mensen hiervoor behandeld. De afgelopen dagen zijn er 34 nieuwe patiënten binnengekomen in de hulpprojecten van AZG in Port-au-Prince. Mensen met mogelijke symptomen van cholera kunnen terecht in het vaste cholerabehandelcentrum (20 bedden), in de 2, nog op te zetten, cholerabehandelcentra en in verschillende cholerabehandelunits die ingericht worden bij de bestaande Artsen Zonder Grenzen-projecten.

Voorkomen

‘De beste manier om cholera te bestrijden, is te voorkomen dat het zich verder verspreidt. Aangezien cholera door besmet water overgebracht kan worden, houdt dat dus in dat je ervoor zorgt dat mensen aan schoon drinkwater kunnen komen,’ licht David Olson, medisch adviseur en choleraspecialist van Artsen Zonder Grenzen, vanuit Haïti toe. ‘In de daklozenkampen in Port-au-Prince wordt veel schoon drinkwater gedistribueerd, dus de kans dat zij in aanraking kunnen komen met besmet water, is kleiner. En hopelijk daarmee ook het gevaar van cholera daar.’