Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera in Haïti: AZG vraagt andere organisaties om hulpverlening snel op te schroeven


Cholera verspreidt zich snel, maar de hulpverlening organiseert zich traag.

Er is in Haïti een groot gebrek aan actie en maatregelen om de cholera-epidemie onder controle te krijgen. Dat hindert het werk dat momenteel wél gedaan wordt om de epidemie tegen te gaan, zegt Artsen Zonder Grenzen.
Ondanks de massale aanwezigheid van internationale organisaties in Haïti, is de hulpverlening voor cholera-epidemie absoluut onvoldoende. Volgens de overheid zijn er al meer dan 1.100 doden gevallen. In het hele land zijn al minstens 20.000 mensen ziek geworden.
Artsen Zonder Grenzen roept alle organisaties en agentschappen in Haïti op om de schaal en de snelheid van hun inspanningen op te schroeven, om zo een efficiënte hulpverlening te organiseren,” zegt Stefano Zanini, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Haïti. “Er zijn meer actoren nodig om zieken te verzorgen en preventieve acties te ondernemen. Het aantal gevallen stijgt dramatisch, er is geen tijd voor lange debatten en vergaderingen. Er moet gehandeld worden.”
De volgende acties zijn daarbij prioritair:

  • De bevolking geruststellen, die panikeert over een ziekte die volstrekt onbekend is in het land. Daarbij hoort communicatie over het lage risico en de positieve gevolgen van een goed geleid cholerabehandelingscentra vlakbij woonbuurten.
  • De verdeling van veilig, met chloor behandeld water in heel het land, samen met dekens en zeep.
  • Latrines bouwen en afval op regelmatige basis veilig verwijderen.
  • Het verzekeren van afvalbeheer- en ophaling bij medische faciliteiten, om besmetting te voorkomen.
  • Stortplaatsen voor afval voorzien dichtbij woongebieden, op geschikte en gecontroleerde plaatsen.
  • Punten voor orale rehydratatie opzetten op plaatsen waar cholera opduikt.
  • Een veilig een efficiënt netwerk organiseren voor de doorverwijzing van ernstige gevallen.
  • De veilige ophaling en begraving van lijken organiseren.

Sinds het begin van de epidemie heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan twintig cholerabehandelingscentra opgezet in de hoofdstad Port-au-Prince en in noordelijke de regio Artibonite. Teams werken de klok rond en hebben van 22 oktober tot 14 november meer dan 16.500 patiënten behandeld. Meer dan 240 ton medisch en logistiek materiaal zijn aangevoerd en er werken meer dan 1.000 Haïtiaanse en 150 internationale medewerkers om de epidemie te bestrijden.
“Cholera is gemakkelijk te voorkomen,” zegt Caroline Seguin, medisch noodhulpcoördinator. “De ziekte is nieuw in Haïti, maar de manieren om haar te voorkomen en te behandelen zijn bekend. Maar Artsen Zonder Grenzen alleen kan deze epidemie niet bedwingen. Er is nood aan een onmiddellijke uitbreiding van de hulpverlening door internationale organisaties en de Haïtiaanse regering.”
In Port-au-Prince is het aantal mensen dat hulp zocht in één van de vele medische faciliteiten die Artsen Zonder Grenzen beheert of ondersteunt gestegen van 350 in de week van 1 tot 7 november tot 2.250 in de week van 8 tot 14 november. In het noorden steeg het aantal gevallen in die periode van 280 tot 1.200.