Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera in Haïti: 97.000 patiënten behandeld door AZG


In hoofdstad Port-au-Prince en in Noord-Haïti neemt het aantal nieuwe patiënten dat zich voor behandeling meldt gestaag af. Maar dat betekent niet dat het voorbij is.

"Cholera kan onvoorspelbaar zijn. Ook kunnen hevige regens of maatschappelijke onrust negatieve gevolgen hebben op de cholera-epidemie," zegt Kate Alberti, epidemiologe voor Artsen Zonder Grenzen in Haïti.

Cholera stabiliseert

De teams van Artsen Zonder Grenzen blijven daarom voorbereid op een mogelijke verergering van de situatie. In hoofdstad Port-au-Prince en in Noord-Haïti neemt het aantal nieuwe patiënten dat zich voor behandeling meldt gestaag af. In de regio Artibonite, waar de uitbraak begon, lijkt de situatie zich te stabiliseren.
In het zuiden, dat ook met een cholera-uitbraak kampt, zijn er relatief weinig mensen die zich met cholera bij de behandelcentra van Artsen Zonder Grenzen melden, al groeit het aantal wel geleidelijk.

97.000 mensen behandeld

Vorige week heeft Artsen zonder Grenzen nog 5.000 patiënten behandeld in haar 50 cholerabehandelcentra en –units verspreid door het land. Sinds het begin van de uitbraak eind oktober heeft Artsen zonder Grenzen in totaal 97.000 cholerapatiënten behandeld (tot en met 14 januari).
Dit is meer dan de helft van het totaal van 181.829 gevallen dat door de Haïtiaanse gezondheidsautoriteiten is gerapporteerd. Volgens cijfers van de Haïtiaanse overheid heeft de cholera-epidemie inmiddels 3.759 levens geëist.

Na een paar dagen naar huis

Tot voor kort zaten de cholerabehandelcentra tot de nok vol met patiënten. Inmiddels zijn er nu lege tenten te bekennen. De behandeltijd voor cholera beslaat doorgaans maar een paar dagen, wat betekent dat patiënten dan weer naar huis terug kunnen. Omdat het aantal nieuwe patiënten dat dagelijks binnenkomt nu geleidelijk terugloopt, neemt de hectiek in de behandelcentra daardoor ook af.
Naast het behandelen van patiënten zorgen teams van Artsen Zonder Grenzen voor ORS (suiker-en-zoutoplossing die de uitdroging als gevolg van cholera tegengaat), met name als voorzorgsmaatregel in gebieden waar er nog geen sprake is van een hoog aantal choleragevallen of waar er weinig gezondheidsvoorzieningen zijn.
Op dit moment zijn er zo’n 7.500 Haïtiaanse en 430 internationale medewerkers van Artsen zonder Grenzen actief in Haïti. Een groot aantal daarvan richten zich op het bestrijden van de cholera-epidemie, daarnaast bieden zij medische noodhulp in zeven Artsen Zonder Grenzen ziekenhuizen en ondersteunen zij twee overheidsziekenhuizen.