Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera-epidemie overtreft doemscenario


Op 29 januari heeft de cholera-epidemie in Zimbabwe het aantal van 60.000 verdachte choleragevallen overstegen, een doemscenario volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Deze week zal wederom een piekweek vormen sinds de uitbraak in augustus/september begon. Artsen Zonder Grenzen verwacht in de week van 30 januari – 5 februari meer dan 10.000 nieuwe cholerapatiënten op te nemen, meer dan ooit hiervoor in één week.
In de week van 19 januari werden er in Kadoma-Stad meer dan 1.752 mensen met cholera besmet. Dat is meer dan 3 keer zoveel als tijdens de vorige piekweek. In die week bezweken er 14 patiënten aan de ziekte. Op 27 januari opende Artsen Zonder Grenzen er een nieuw cholerabehandelcentrum omdat de nood de capaciteit van het bestaande choleracentrum overtrof. Het nieuwe behandelcentrum staat op een voetbalveld en heeft 250 bedden, een watertank van 30.000 liter, 20 latrines, voorzieningen om medisch afval te verwerken en een generator om elektriciteit op te wekken.
Het centrum is door Artsen Zonder Grenzen in nauwe samenwerking met het Spaanse Rode Kruis en de Duitse hulporganisatie German Agro Action (GAA), opgezet. Een team van 12 internationale en 30 lokale hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen verleent medische zorg, verbetert de water- en hygiënische situatie en neemt maatregelen om de verdere verspreiding van de cholerabacterie tegen te gaan.
Kadoma-Stad ligt in Centraal-Zimbabwe, ongeveer 130 km ten zuidwesten van Harare en telt 98.000 inwoners. Sinds medio november is ook hier cholera uitgebroken. In de stad waren er al eerder problemen met water en hygiëne. De enorme toename in cholera-infecties wijst erop dat een besmette waterbron mogelijk hier de oorzaak van de uitbraak is. Een Artsen zonder Grenzen team zal in de streek (in Kadoma, Chegutu en Kwekwe) blijven om de uitbraak te bestrijden.
Ook in de rurale gebieden woedt de uitbraak door. In sommige plaatsen neemt het aantal nieuwe gevallen af, terwijl in andere gebieden de cholera juist opduikt. Teams verkennen de situatie en zetten nieuwe cholerabehandelcentra op waar dat nodig is. Het vinden van medisch geschoold personeel vormt echter een uitdaging: lokale verpleegkundigen zijn schaars.
Daarnaast verbeteren onze teams de water- en hygiënische voorzieningen, trainen zij lokale leiders in het distribueren van ORS (zout-en-suikeroplossing) tegen uitdroging en chloortabletten om water te zuiveren. Ook houden zij voorlichtingssessies en delen zij voorlichtingsmateriaal uit.
De teams werken door het hele land om de cholera-epidemie te bestrijden. Zij werken in Harare, en in de noordelijke streken Masjonaland-Centraal en -West, in de oostelijke provincies Masjonaland-Oost, Manicaland en Masvingo, in de centrale provincie Midlands (o.m. in Kadoma, Chegutu en Gokwe) en in Beitbridge, in het zuiden van Zimbabwe.