Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera-epidemie in Monrovia op hoogtepunt


“My people. Runny stomach is in town again. Wash your hands. Wash your hands...” Zo begint een cholerasong die geschreven werd in opdracht van AZG en het Liberiaanse ministerie van Volksgezondheid en die geregeld te horen is op populaire radiozenders in Liberia. Doel: de mensen uitleggen hoe ze besmetting kunnen voorkomen. Extra sensibilisering is een onderdeel van de integrale aanpak die AZG volgt in de strijd tegen een grootschalige cholera-epidemie in de Liberiaanse hoofdstad.

Twee jaar na het einde van de burgeroorlog bewijst de cholera-uitbraak hoe kwetsbaar de Liberiaanse bevolking blijft voor een ziekte die rechtstreeks veroorzaakt wordt door ellendige leefomstandigheden. Het gebrek aan drinkwater, sanitair en gezondheidszorg in Monrovia creëert de ideale voorwaarden voor de snelle verspreiding van waterziekten. De cholera-epidemie in Monrovia zit momenteel op haar hoogtepunt.
De cholerabehandelingseenheid (of CTU, cholera treatment unit) die AZG beheert in het JFK-ziekenhuis is het enige centrum in de stad waar cholerapatiënten terechtkunnen. “De voorbije twintig dagen hebben we ongeveer 450 patiënten behandeld, en sinds de uitbraak van de epidemie al 2.600”, aldus Stephan Goetghebuer, AZG-coördinator voor West-Afrika, vanuit Monrovia. “Ondanks de zware regenval neemt het aantal nieuwe opnames niet langer toe. Ook in de streek van Sinoe, ten zuiden van de hoofdstad, zijn enkele gevallen gemeld, en we hebben een team gestuurd om de toestand te evalueren. De weg is echter in uiterst slechte staat, waardoor het gebied moeilijk bereikbaar is voor het team, maar we verwachten de komende dagen hun eerste rapport.”
Cholera is een besmettelijke ziekte die overdragen wordt via besmet water en voedsel. Als ze niet behandeld wordt, kan het sterftecijfer oplopen tot 25 à 50%. De ziekte is endemisch in Monrovia, maar dit jaar ligt het aantal gevallen bijzonder hoog.
Heel wat zieken wonen in één van de armste wijken van Monrovia, Bushrod Island, ten noorden van de Mesurado-rivier. De zwaarste gevechten deden zich in juli 2003 hier voor, waardoor de al kwetsbare gezondheidsstructuren verder ontwricht werden. Dat blijkt uit het feit dat het Redemption Hospital op Bushrod Island, de enige openbare gezondheidsdienst in Monrovia, de eerste drie weken van september zonder water zat.
Overbevolking en gebrek aan zuiver drinkwater, afvalophaling, toiletten en basishygiëne maken van dit gebied één van de gevaarlijkste plaatsen in Monrovia.