Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera duikt opnieuw op in Harare


De cholera-epidemie in Zimbabwe is allesbehalve voorbij. AZG ziet het aantal cholerapatiënten in de hoofdstad Harare opnieuw stijgen – voor de derde week op rij.

“De trend lijkt nu omgekeerd te zijn. Het aantal gevallen in landelijke gebieden daalt nu, maar de epidemie laait nu weer op in de hoofdstad,” zegt Marcus Bachmann, de coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Harare. Twee weken geleden steeg het aantal patiënten met 12 procent tot 511, vorige week steeg het nog eens met 20 procent tot 611. Voorzieningen die net gesloten waren in het choleracentrum in het Beatrice Road Ziekenhuis voor Besmettelijke Zieketen moest opnieuw opengaan, om de nieuwe patiënten te kunnen opvangen.
“Het probleem is de (kraan)watervoorziening, die soms afwisselend wel en niet en soms helemaal niet werkt. In de zichtbevolkte buitenwijken van Harare zitten 65.000 gezinnen zonder proper drinkwater. Om de vicieuze cirkel te doorbreken doen teams van Artsen Zonder Grenzen nog meer aan ontsmetting en sensibilisering over hygiëne. Daarbij zullen we ook hygiënekits uitdelen in de zwaarst getroffen zones,” zegt Bachmann.

Algemene daling, maar nog steeds nieuwe patiënten

Gelukkig lijkt de situatie in de rest van het land te verbeteren. In Gokwe, ten zuidwesten van Harare werken teams nog steeds. Ze reageren op nieuwe meldingen, volgen op wat in bestaande centra gebeurt en ondernemen preventief acties, zoals het analyseren van waterbronnen.
Zowel in Noord- als in Zuid-Gokwe echter, daalt het aantal patiënten. Dat is ook het geval Kwekwe. Daar lijkt de situatie onder controle, nu het aantal gevallen er week na week daalt. Toch worden is sommige landelijke gebieden nog steeds nieuwe patiënten gemeld. Gezien de huidige situatie hebben de teams een plan voorbereid voor als de ziekte in de stad zou uitbreken.
Ook in de oostelijke districten (Chimanimani, Nuhera, Bikita en Gutu) hebben teams van Artsen Zonder Grenzen een aanzienlijke daling van het aantal choleragevallen vastgesteld. Zes cholera-eenheden zijn daarom overgedragen aan het Ministerie van Volksgezondheid.

Scholen in het oog houden

 In twee andere ziekenhuizen kon het aantal medewerkers verminderd worden. In deze gebieden lijkt Artsen Zonder Grenzen het project binnenkort te kunnen sluiten. In Mutare daarentegen, zijn er dan weer activiteiten opgestart. De situatie is dus nog niet stabiel.
In de provincie Masvingo ziet Artsen Zonder Grenzen geen significante pieken in het aantal zieken, maar de organisatie opent op sommige plaatsen toch nog cholera-eenheden. Ze houdt ook een oogje in het zeil bij scholen, die na opnieuw opengaan na een wekenlange staking van leerkrachten.
Na een onderzoek in de gevangenis van Masvingo bleek het daar niet nodig de activiteiten opnieuw op te starten. In het hele district Beitbridge, langs de Zuid-Afrikaanse grens, werden er de laatste twee weken geen choleragevallen meer gemeld. Artsen Zonder Grenzen volgt er de situatie verder op.