Sociale media

  • NL
Open the menu

Chirurgisch team van AZG begint operaties in Sigli, ten oosten van Banda Atjeh


Een chirurgisch team van AZG is beginnen werken in het Algemeen Ziekenhuis van Sigli. Sigli, de hoofdstad van het district Pidie aan de oostkust van Atjeh, is een gebied dat hard getroffen werd door de tsunami. Het ziekenhuis telt 35 bedden, en is opengebleven dankzij de hulp van Indonesische vrijwilligers (veel personeelsleden van het ziekenhuis kwamen om het leven tijdens de tsunami), die de gewonden verzorgen en operaties verrichten.

Het voorbije weekend ontdekte een onderzoeksteam van AZG dat de chirurgische eenheid van het ziekenhuis volledig vol zat met gewonde patiënten. Elke dag komen er nog meer mensen toe vanuit heel Pidie, maar ook uit Banda Atjeh. Tijdens de eerste 60 consultaties, vond AZG 20 geïnfecteerde wonden en voerde operaties uit bij zes gewonde personen. Een van de eerste taken voor het AZG-personeel is de sanitaire situatie van het ziekenhuis te verbeteren, die door het onderzoeksteam als “verschrikkelijk” omschreven wordt. In de komende dagen zal de capaciteit van het ziekenhuis ook uitgebreid worden, door de opening van een extra gebouw met 18 kamers.
In hetzelfde gebied is AZG begonnen met een mobiele gezondheidspost in Kembang Tanjung, voor de daklozen. Deze mensen leven in 60 kampen die ongeveer 47.000 mensen herbergen. In eerste instantie, concentreert AZG zich op de grote sites, die elk zo’n 3.000 mensen bevatten.

Verder ten oosten van Sigli, in het Algemeen Ziekenhuis van Bireuen, heeft AZG geneesmiddelen geschonken en materiaal voor infusies, en werd er een bevoorradingslijn opgezet met het AZG-team in Sigli. In de twee ziekenhuizen bevinden zich zo’n 400 patiënten, en elke dag komen er zo’n 50 anderen toe. De voorbije dagen was zo’n 80% van de nieuwelingen van Banda Atjeh afkomstig.

De mobiele gezondheidspost in Banda Atjeh heeft dinsdag doorgebracht bij de ongeveer duizend daklozen in en rond een moskee in Cot Keung. De 141 consultaties die gedaan werden, waren vooral voor wonden, huidziekten en ademhalingsinfecties.
Verdere logistieke moeilijkheden waren het gevolg van de sluiting van de luchthaven in Banda Atjeh dinsdag. Maar met de 120 ton hulpgoederen die AZG in de voorbije dagen al heeft aangevoerd, was er voldoende voorraad om onze activiteiten te kunnen voortzetten, alhoewel de voedselvoorraad begon te slinken.
De problemen op de luchthaven verstoorden het schema van de AZG-helikopter evenwel niet. Het toestel vloog naar Lamno en Lampe-Ngo aan de westkust om 270 kilogram rijst te leveren, 100 zeildoeken en om een specialist in water, hygiëne en sanitaire voorzieningen te droppen. In beide dorpen blijven de AZG-teams overnachten. Op de terugweg, vervoerde de helikopter zeven patiënten die dienden gehospitaliseerd te worden. Ze bevinden zich nu in het ziekenhuis van Fakine, waar ze behandeld worden voor gebroken benen en geïnfecteerde wonden.
De Rainbow Warrior, ter beschikking gesteld van AZG door Greenpeace voor het vervoer van goederen en om makkelijker toegang te krijgen tot de gemeenschappen langs de kustlijn, vertrok gisteren uit Medan, en had een medisch team van AZG en voorraden aan boord. Het schip zou woensdag in Banda Atjeh moeten aankomen.
AZG heeft 57 medewerkers in Atjeh, inclusief 37 Indonesiërs. Nog meer mensen zullen de komende dagen aankomen.