Sociale media

  • NL
Open the menu

Chili: AZG concentreert zich op moeilijkst te bereiken plaatsen


Verschillende teams van Artsen Zonder Grenzen onderzoeken de noden in de regio’s Maule en Bio Bio, die allebei zwaar werden getroffen.

De organisatie concentreert zich op de moeilijkst te bereiken plaatsen, waar nog geen hulpverlening is geraakt. Artsen Zonder Grenzen is in contact met de Chileense overheid, die de hulpverlening coördineert.
Een team van Artsen Zonder Grenzen in Concepción zal samen met Chileense teams de toestand in het gebied ten noorden van de stad onderzoeken. Twee andere teams werken aan de kust in de regio Maule. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ook de ziekenhuizen van Curicó en Chillán met medisch materiaal. In die ziekenhuizen worden gewonden van de aardbeving behandeld.
Medewerkers van Artsen Zonder Grenzen stelden grote schade vast in verschillende gebieden, vooral langs de kust, die werd getroffen door de aardbeving en door vloedgolven als gevolg van de aardbeving. Maar niet overal is er zware schade en de wegen zijn in goede staat. In sommige dorpen slapen de mensen buiten, omdat hun huizen ingestort zijn of omdat ze te bang zijn voor naschokken.
Artsen Zonder Grenzen zal ook een team psychologen naar Chili sturen om mentale gezondheidszorg te bieden. Teams hebben immers vastgesteld dat veel mensen getraumatiseerd zijn door de aardbeving en de naschokken.
Op dit moment zijn er 14 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse: artsen, verpleegkundigen, logistieke medewerkers en een coördinator. Zij zijn afkomstig uit Argentinië, Bolivië, Panama, Mexico en Chili.