Sociale media

  • NL
Open the menu

Chaos in de straten van Monrovia - Humanitaire bewegingsvrijheid dramatisch afgenomen in Liberia


De situatie in Monrovia, Liberia, evolueert naar totale chaos met duizenden ontheemden die in de hoofdstad toestromen. AZG rapporteert dat sinds gisteren tienduizenden ontheemden de vluchtelingenkampen buiten de hoofdstad ontvluchten en naar Monrovia trekken.

"Vorige nacht zagen we duizenden mensen, voornamelijk kleine kinderen, vrouwen en ouderen, ronddolen in Monrovia, op zoek naar een slaapplaats," zo vertelt Alain Kassa, AZG missiehoofd in Monrovia. "Sommigen vonden een onderkomen bij familie, maar velen brachten de nacht door in kerken, leegstaande gebouwen, de markt en op straat. Het regent hard en deze mensen zijn reeds uitermate kwetsbaar als gevolg van onzekerheid en gebrek aan hulp. Wij vrezen dat er een humanitaire ramp in de maak is."
Vandaag stromen er nog meer ontheemden toe in Monrovia, dit terwijl de voorbije weken veel hulporganisaties hun aanwezigheid en activiteiten terugschroefden omwille van de onveiligheid en de onbereikbaarheid van een aantal gebieden.
"We moeten onze bijstand dag per dag aanpassen. We trachten nu te achterhalen waar de meeste ontheemden samenkomen om hen te voorzien van medische hulp, onderdak, voedsel, water en sanitair," aldus nog Alain Kassa.
De humanitaire toegankelijkheid van Liberia gaat sinds drie jaar achteruit. Omwille van de onveiligheid is 80% van het land onbereikbaar voor hulporganisaties. AZG is zeer bezorgd om de situatie en de toestand van de lokale bevolking en roept de internationale gemeenschap op om deze mensen niet in de steek te laten. AZG wijst op de plicht van alle partijen in het conflict om burgers te respecteren en hulp toe te laten.
AZG heeft nog steeds 12 internationale medewerkers in Monrovia. Zij zetten hun werk voort in het enige publieke ziekenhuis en in zes klinieken, en beheren een Centrum voor Cholerabehandeling. Buiten Monrovia helpt AZG ontheemde bevolkingen in Totota, Bong County.