Sociale media

  • NL
Open the menu

Cargo met noodhulp voor cholera-epidemie


Deze avond stuurt Artsen Zonder Grenzen een cargo naar Tsjaad met dertig ton hulpgoederen voor de cholera-epidemie. Sinds eind juni zijn er het land al bijna zeshonderd mensen met cholera besmet. Zestien van hen overleden. Hun aantal blijft toenemen. De epidemie begon in de Tsjaadische hoofdstad N'djamena, maar heeft zich inmiddels verspreid naar omliggende provincies.

Ten zuiden van N'djamena is cholera vastgesteld in Bongor (vijf zieken en twee doden), in de provincie Mayo-Kebbi, en één dode is bevestigd in Mundu, in Logone Occidental in het uiterste zuiden van Tsjaad. In Bongor heeft AZG twee behandelingscentra voor cholera geopend.
Meer naar het noorden toe zijn tien zieken en één dode geteld in Masakouri, vlakbij de provincies Lac en Kanem. Er zouden ook acht mensen overleden zijn in de Lac-provincie zelf.
In N'djamena heeft Artsen Zonder Grenzen net een vijfde cholera behandelingscentrum geopend, met een capaciteit van honderd bedden. Er zijn ook twee mobiele teams samengesteld, die geruchten over cholera onderzoeken buiten de hoofdstad. Ook de preventieacties van AZG werpen hun vruchten af; veel mensen blijken op de hoogte te zijn.
Het cargo-vliegtuig dat vrijdag vertrekt heeft medicijnen aan boord, medisch materiaal, tenten, plastic bekleding en materiaal voor water en sanitaire voorzieningen. Een verpleegster vliegt ook mee ter versterking van het al ter plaatse zijnde team.