Sociale media

  • NL
Open the menu

Burundi: Overstromingen dreigen noodcentrum AZG te doen instorten


Door zware regens is in Burundi de rivier Rusizi buiten haar oevers getreden. AZG's Centrum voor Verloskundige Spoedzorg in Kabezi staat volledig onder water.

In het Centrum waren op het moment van de eerste overstromingen 42 vrouwen en 10 baby’s opgenomen. Andere gebouwen in de omgeving van de rivier bleven tot nu toe grotendeels gespaard.
“Het heeft de hele nacht geregend en rivier is opnieuw buiten haar oever getreden,” legt Chantal Dheur, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Burundi, uit.
“De ziekenzalen, het operatiekwartier en de bevallingsruimte zijn volledig overstroomd. De modder staat anderhalve meter hoog in en rond het gebouw. Als er niets gedaan wordt om een derde overstroming tegen te houden, dreigt het ziekenhuis in te storten.”
Tijdens de eerste overstroming in de nacht van 6 op 7 januari werden alle patiënten geëvacueerd. De dringendste gevallen werden overgebracht naar privéziekenhuizen in Bujumbura. De nacht daarop vernielde een tweede grote overstroming muren van het centrum over een lengte van twintig meter.
“Vandaag evacueren we al het medische materiaal. We hebben alle activiteiten moeten opschorten. Tientallen vrouwen lopen nu het risico niet de nodige zorgen te krijgen. De capaciteit van de ziekenhuizen in Bujumbura is op dit moment immers beperkt,” zegt Dheur.
Het centrum opende de deuren in juni 2008. Elke maand worden er 250 vrouwen, die in de primaire gezondheidscentra niet geholpen kunnen worden, geholpen tijdens de zwangerschap of bij de bevalling. Die verzorging is van vitaal belang, omdat de complicaties dodelijk kunnen zijn, zowel voor de moeder als voor het kind.
Het centrum, dat door Artsen Zonder Grenzen werd gebouwd, zou in de toekomst worden overgedragen aan het Burundese Ministerie van Volksgezondheid.