Sociale media

  • NL
Open the menu

Burundi: Alarmerende toename malariabesmettingen in Kayanza


Malaria is endemisch in Burundi. Omdat er hevige regenbuien over de regio trekken, zijn er de laatste maanden steeds meer muggen in de noordelijke provincie Kayanza.

Eind december deden de gezondheidsautoriteiten een beroep op Artsen Zonder Grenzen om de situatie in te schatten, aangezien het aantal zieken die trend volgde. De diagnose was duidelijk: de verspreidingsgraad is hoog. Daarom besloot de organisatie om haar inspanningen in de regio uit te breiden.
Sinds half januari beschikt Artsen Zonder Grenzen over drie teams op het terrein die in drie getroffen delen van de provincie - Kayanza, Gahombo en Musema - zes mobiele hulpposten beheren. De teams stellen ter plaatse een diagnose met een snelle malariatest, behandelen de patiënten en verwijzen de ernstige gevallen door naar het ziekenhuis.
Tot nu toe hebben de teams al 2.000 patiënten gezien, waarvan 63 % positief testte voor malaria. Meer dan een kwart van de besmettingen werd bij kinderen vastgesteld.
“Symptomen van de ziekte zijn onder andere hoge koorts, pijn over het hele lichaam en hoofdpijn. Maar bij sommige patiënten kan dat snel kan evolueren naar ernstige malaria met stuiptrekkingen, coma en mogelijk zelfs de dood. Daarom is een behandeling binnen 24 uur zo belangrijk, zeker voor kinderen,” aldus Goddy Efula Bomana, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Burundi.
“Het is hier wel vrij afgelegen. Sommige mensen moeten eerst 10 kilometer te voet afleggen om een eenvoudige test te laten afnemen in het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum. Net daarom zijn mobiele hulpposten de snelste manier om mensen te bereiken. Zo kunnen we de patiënten ook doorverwijzen naar het ziekenhuis.”
Afstand is echter niet de enige hindernis om aan gezondheidszorg te raken. Ook de kost vormt een probleem. Malariabehandelingen in klinieken en gezondheidscentra zijn voor volwassenen niet gratis, dus de mensen kunnen het eenvoudigweg niet betalen.
Sommige gezinnen moeten het zonder de bescherming van bijvoorbeeld muskietennetten stellen en dat verergert het probleem. Ondertussen is het openbare ziekenhuis van Kayanza overbezet, met meer dan 100 kinderen op een pediatrieafdeling waar normaal plaats is voor 40.
Op verzoek van de overheid wil Artsen Zonder Grenzen de komende dagen de capaciteit van het ziekenhuis uitbreiden en ondertussen wordt ook gepraat over gratis malariabehandeling voor volwassenen.
De teams voor mobiele hulpposten worden verdubbeld, zodat ze ook tweemaal zoveel bereik hebben.