Sociale media

  • NL
Open the menu

Burkina Faso: Hulp voor Malinese vluchtelingen in het noorden


Na de gevechten in het noorden van Mali zijn bijna 20.000 mensen gevlucht naar Burkina Faso. In het Mentao-kamp delen teams van Artsen Zonder Grenzen water en voedsel uit en bieden er basisgezondheidszorg.

Sinds midden januari 2012 zijn ongeveer 20.000 Malinezen naar Burkina Faso gevlucht nadat gevechten uitbraken tussen het Malinese leger en Touareg-rebellen. De meeste vluchtelingen bevinden zich in Oudalan, Seno en Soum, in het noorden van het land.

In Mentao-kamp nabij Djibo zitten nu 3.000 mensen, terwijl er drie weken geleden nog maar 1.000 mensen zaten. “Er is een sterke toename in het aantal vluchtelingen en we denken dat er in de komende weken tot 5.000 à 10.000 mensen in dit kamp zullen zitten”, zegt Jean Hereu, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Burkina Faso.

Artsen Zonder Grenzen deelt 50 kubieke meter water per dag uit in Mentao. De teams delen ook voedsel uit. Er werden al vijf ton rijst, rode bonen en olie uitgedeeld. De teams gaan door met de voedselbedeling tot het Wereldvoedselprogramma haar noodhulp opzet. In de komende dagen zullen de teams samen met het ministerie van Volksgezondheid van Burkina Faso de medische noden van de bevolking evalueren.

Voedselonzekerheid

Onder de vluchtelingen bevinden zich ook nomaden. Zij hebben zich gevestigd bij een zijrivier van de Niger waar er water is voor hun vee. Maar de meeste vluchtelingen zijn gewoon op een vaste plaats te verblijven en hebben nu geen hulpbronnen, wat hen extreem kwetsbaar maakt.
 
“Tijdens onze eerste evaluatie was de gezondheidssituatie van de vluchtelingen niet kritiek. Maar om gezond te blijven hebben de vluchtelingen constant water, voedsel en medische zorg nodig. We moeten waakzaam blijven want de situatie kan snel verergeren”, zegt Daho Moussa, logistiek medewerker voor Artsen Zonder Grenzen.

De weinige regenval in 2011 heeft een negatief effect gehad op de oogsten en op de watervoorraad voor weiden en dammen. De toevloed van zoveel mensen met hun veestapel kan spanningen teweeg brengen tussen gemeenschappen en een al benarde situatie verder destabiliseren. Bovendien kan de voedselonzekerheid in de regio de gezondheid van zowel de vluchtelingen als de lokale bevolking op de helling zetten.

Naast Mentao hebben de autoriteiten ook een tweede kamp in Férélio in de provincie Oudalan geopend om de Malinese vluchtelingen in Burkina Faso onder te brengen. Een team van Artsen Zonder Grenzen bezocht dit kamp op 7 maart om de situatie te evalueren.