Sociale media

Open the menu

Burkina Faso: duizenden mensen ontheemd in Dédougou na escalerend geweld in de Boucle du Mouhoun

Bourasso, Souma, Sa... De lijst van steden en dorpen in de Boucle du Mouhoun die onder druk van gewapende groepen een deel van hun bevolking hebben zien leeglopen, is lang. In de nacht van 7 op 8 juli werd de stad Douroula, op ongeveer twintig kilometer van Dédougou, aangevallen door gewapende mannen. Sindsdien hebben meer dan 6.700 mensen hun toevlucht gezocht in Dédougou.

De reden hiervoor is dat het geweld in deze regio in de loop van de maand juli aanzienlijk is toegenomen, ook al wordt deze regio geacht minder door het conflict te zijn getroffen. De oostelijke en noordelijke regio's van het land zijn het epicentrum van de crisis die Burkina Faso sinds 2015 teistert.

Algemeen consult voor volwassenen met Ida Rose Traore, verpleegster van AzG en assistent-verpleegster van het Ministerie van Volksgezondheid, in het gezondheidscentrum van Dédougou. Adama Gnanou, augustus 2022.
Algemeen consult voor volwassenen met Ida Rose Traore, verpleegster van AzG en assistent-verpleegster van het Ministerie van Volksgezondheid, in het gezondheidscentrum van Dédougou. © Adama Gnanou, augustus 2022.

Grootste zorg is eten vinden

Hiba* en haar familie herinneren zich die verschrikkelijke nacht in juli. "We kwamen in Dédougou aan met niets: geen geld, geen eten. We hebben letterlijk alles achtergelaten," zegt ze vanuit een gezondheidscentrum dat door teams van Artsen Zonder Grenzen wordt ondersteund.

Na een verblijf in een school, gingen zij naar het huis van een familielid in Dédougou. Hoewel het moeilijk is om met veel mensen in slechts twee kamers te leven, is Hiba's grootste zorg eten. "We hebben drie zakken graan ontvangen, en tot nu toe hebben we nog maar één zak over. We zijn met meer dan dertig mensen, onderhouden door één gezinshoofd," vervolgt Hiba. "Hoe gaan we onze kinderen te eten geven? Op een lege maag, kunnen we niet slapen.”

extreem geweld: angst om terug naar huis te keren

De taferelen van extreem geweld, gemeld door overlevenden die hun verwanten voor hun ogen zagen vermoorden, hebben uiteraard ook hun sporen nagelaten. "Angst en shock zijn nog steeds erg aanwezig, wat verklaart waarom de mensen niet naar huis terugkeren, ondanks de moeilijke levensomstandigheden in de stad en de wens om het landbouwseizoen te beginnen, om terug te keren naar hun huizen en velden," legt Bakary Ouedraogo, projectcoördinator bij AZG, uit.

De nieuwe triagezaal verwelkomt zijn eerste patiënten in het gezondheidscentrum van Dédougou. Adama Gnanou, augustus 2022.
De nieuwe triagezaal verwelkomt zijn eerste patiënten in het gezondheidscentrum van Dédougou. © Adama Gnanou, augustus 2022.

Nieuw gezondheidscentrum van AZG in Dédougou

Artsen Zonder Grenzen, dat al sinds januari 2021 in de Boucle du Mouhoun aanwezig is, heeft afgelopen juni een gratis gezondheidscentrum geopend in sector 3 van Dédougou. Naast de duizenden raadplegingen die reeds zijn uitgevoerd, en met het malariaseizoen in aantocht, nemen AZG en het Ministerie van Volksgezondheid maatregelen om de behandeling van kinderen en volwassenen die getroffen zijn door ernstige vormen van de ziekte te versterken. Er zijn 40 ziekenhuisbedden geopend in het stedelijk medisch centrum van Dédougou.

We bieden slachtoffers van geweld ook geestelijke gezondheidszorg

Artsen Zonder Grenzen draagt ook bij tot de verzorging van patiënten die naar het regionale ziekenhuiscentrum moeten worden doorverwezen: een twintigtal patiënten en een tiental gewonden hebben van deze steun gebruik gemaakt. Een geestelijke gezondheidsconsulent biedt ook hulp aan mensen die door deze moeilijke tijden willen gaan.