Sociale media

Open the menu

De stad Djibo in Burkina Faso is al maandenlang afgesloten van voedsel en medicijnen: "Hoe lang denk je dat een gezin kan overleven met 5 kg rijst?"

Country
Burkina Faso
Theme
Conflicten

Sinds 2015 zijn meerdere delen van Burkina Faso in de greep van een gewapend conflict. Door het geweld zijn hele bevolkingsgroepen van alle hulp afgesneden. Volledige steden - zoals Djibo - zijn afhankelijk van konvooien voor voedsel of medicijnen. Alfarock Ag-Almoustakine is net terug uit Djibo, waar hij voor Artsen Zonder Grenzen een van onze medische projecten in goede banen heeft geleid.  

"Ik ben vooral geschokt door de snelheid waarmee de situatie is verslechterd in de maanden dat ik in Djibo heb gewerkt. De stad ligt sinds februari onder een blokkade. De bevolking heeft het moeilijk om zich aan te passen aan de veiligheidsproblemen, er is een tekort aan voedsel en water. De huidige situatie is kritiek en zeer zorgwekkend, niet alleen in Djibo, maar ook in steden als Pama en Sebba - in feite in het grootste deel van het land. De meest dringende behoeften zijn voedsel, water en sanitaire voorzieningen, en gezondheidszorg."

Dit archiefbeeld uit 2020 toont één van onze waterdistributies in Djibo, Burkina Faso.
Dit archiefbeeld uit 2020 toont één van onze waterdistributies in Djibo, Burkina Faso. © Mack Alix Mushitsi 

Hoe zou je de huidige situatie in Djibo omschrijven?

"Djibo wordt al acht maanden belegerd door gewapende groepen. We hopen dat alle partijen zo snel mogelijk een oplossing kunnen vinden voor de bevoorrading van de stad om een humanitaire ramp te voorkomen. De veiligheidssituatie in de stad is sinds 2019 sterk verslechterd. Het is onmogelijk om de stad over de weg te bereiken door de geïmproviseerde landmijnen, hinderlagen, aanvallen en onregelmatige controleposten op de weg. Het is vandaag erg moeilijk om de stad over land te bevoorraden, en inwoners kunnen niet komen en gaan zonder hun leven te riskeren. De enige veilige manier om Djibo te bereiken is via een gecharterde humanitaire vlucht vanuit Ouagadougou.

Daardoor is de humanitaire nood sinds juli, de laatste keer dat de stad bevoorraad werd, toegenomen. Deze situatie heeft grote gevolgen voor de inwoners, die nu afhankelijk zijn van de zeldzame bevoorradingskonvooien onder begeleiding van het leger. Op de markt is niets te vinden en brandstof is schaars geworden. De bewoners klagen allemaal over hetzelfde: het tekort aan voedsel en de opgeblazen prijzen van het weinige voedsel dat er is."

Welke gevolgen heeft de belegering voor de gezondheid van de mensen? 

"Problemen om aan medicijnen te komen en vertraagde medische consulten - vaak omdat mensen het niet kunnen betalen - zijn al maanden een probleem in Djibo. Maar door de blokkade hebben de gezondheidsinstellingen nu ook te kampen met tekorten aan medische benodigdheden. Zo is de ondervoedingszorg in het district al enige tijd verminderd door een tekort aan gebruiksklare therapeutische voeding.

Het medisch team van AZG heeft van gezondheidswerkers en lokale maatschappelijke organisaties gehoord dat er in de gemeenschap doden zijn gevallen. Maar dit is nog niet bevestigd door onze medische gegevens. Het lijdt geen twijfel dat de situatie kritiek is, maar we kunnen het niet bevestigen en een diepere analyse is noodzakelijk.

De meest recente aanval op een konvooi op de weg naar Djibo vond vorige week nog plaats, dus de enige optie zijn de UN-vluchten, maar die zijn te beperkt gezien de huidige behoeften. Hoe lang denk je dat een gezin van zes tot acht personen kan overleven op maximaal 5 kg rijst? Twee of drie dagen misschien. Zonder nieuwe voorraden binnenkort, zal de stad echt met niets achterblijven. Daarom moet er voor de bevolking nu een humanitaire corridor komen." 

Hoe heeft de blokkade de medische activiteiten van AZG in Djibo beïnvloed?

"In Djibo verleent AZG medische en chirurgische ondersteuning aan het ministerie van Volksgezondheid, zowel op de spoedeisende hulp als in twee gezondheidscentra. De belangrijkste medische problemen die ons team behandelt zijn diarree, ondervoeding, malaria en infecties aan de luchtwegen, die een rechtstreeks gevolg zijn van de precaire levensomstandigheden van de mensen en het gebrek aan zuiver water. Van januari tot september hebben wij 41.147 algemene gezondheidsconsulten gegeven, 6.086 kinderen ingeënt tegen een reeks ziekten, 289 kinderen met ernstige acute ondervoeding behandeld, 389 kinderen met matige acute ondervoeding behandeld en 244 chirurgische noodingrepen verricht.

Ook hebben we in twee plaatsen waterdistributieactiviteiten opgezet om de toegang van mensen tot schoon water te verbeteren. Dit is echter niet genoeg om in de behoeften van de hele bevolking te voorzien.”