Sociale media

Open the menu

AZG veroordeelt de brute en opzettelijke moord op twee medewerkers in Burkina Faso

Al onze medische activiteiten in de regio Boucle du Mouhoun zijn opgeschort.
 
Artsen zonder Grenzen (AZG) veroordeelt krachtig de moord op twee van onze medewerkers in de regio Boucle du Mouhoun in het noordwesten van Burkina Faso. 
 
In de ochtend van woensdag 8 februari werd een duidelijk gemarkeerd AZG-voertuig met een medisch team van vier personen op de weg tussen Dédougou en Tougan aangevallen door gewapende mannen, die op de bemanning schoten.  Twee werknemers werden gedood, de twee andere werknemers konden ontkomen. 
 
De eerste werknemer was sinds 2021 in dienst bij Artsen Zonder Grenzen als chauffeur en was 39 jaar. De tweede werknemer werkte sinds juni 2020 voor de organisatie als logistiek supervisor en was 34 jaar.

"We zijn geschokt en woedend over deze moord. Dit is een opzettelijke aanval op een duidelijk herkenbaar humanitair team tijdens zijn medische missie", aldus Dr. Isabelle Defourny, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. Onze prioriteit is om de twee collega's te ondersteunen die de aanslag hebben overleefd, en daarnaast de families en geliefden te ondersteunen van onze overleden collega's. Maar we zullen ook met alle partijen in het conflict snel moeten overleggen om te begrijpen wat er is gebeurd."
 
Zolang er geen beter zicht is op deze tragische gebeurtenis, heeft Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten in de regio Boucle du Mouhoun opgeschort. 
 
Burkina Faso wordt geconfronteerd met een ongekende politieke, veiligheids- en humanitaire crisis: bijna twee miljoen mensen zijn ontheemd door geweld en gevechten tussen gewapende groepen en regeringstroepen.  
 
Tussen juli en december 2022 hebben AZG-teams in Burkina Faso, werkzaam in vier regio's van het land, bijna 400.000 consulten in de eerstelijnsgezondheidszorg verstrekt en geholpen bij de bevalling van bijna 4.300 vrouwen.