Sociale media

Open the menu

Burkina Faso

burkina
Jaar AZG begon te werken in het land
1995

In 2018 zette Artsen Zonder Grenzen nieuwe projecten op in de meest noordelijke provincies van Burkina Faso. Onze inspanningen om aan de behoeften van de gemeenschappen langs de grens met Mali tegemoet te komen, stuitten echter op geweld.

In 2018 kwam het tot een confrontatie tussen gewapende groeperingen en de ordehandhaving. Vooral in het Sahelgebied langs de grens met Mali raakten burgers verstrikt in het conflict en moesten duizenden mensen hun huis ontvluchten. In de hoofdstad Ouagadougou kregen de Franse ambassade en het hoofdkwartier van het Burkinese leger af te rekenen met georganiseerde aanvallen. Daarbij kwamen 30 mensen om.

In de noordelijk gelegen provincies Soum en Oudalan openden we halfweg het jaar projecten rond spoedgeneeskunde en om lokale en ontheemde gemeenschappen in verlaten gezondheidsdistricten te helpen.

We boden steun aan drie ziekenhuizen, meer bepaald in Dori, Gorom-Gorom en Djibo, om de capaciteit van hun spoedafdeling op te trekken met behulp van opleidingen voor personeel, door gebouwen en operatiezalen te herstellen, en medisch materiaal of geneesmiddelen te schenken. Zo hebben we de spoedafdeling van het ziekenhuis van Gorom-Gorom volledig uitgerust en stuurden we een team van chirurgen en anesthesisten naar de afdeling chirurgie van het ziekenhuis van Djibo om er de capaciteit te verhogen.

We verleenden ook steun aan verscheidene plattelandsziekenhuizen  in Soum en Oudalan. Kinderen met malaria of diarree kunnen er gratis terecht voor medische zorgen. Door de toenemende onzekerheid werden die activiteiten echter herhaaldelijk onderbroken.

Meer naar het zuiden toe bleven we het ministerie van Volksgezondheid steunen bij de aanpak van de dengue-epidemie die sinds september 2017 de regio Centre in haar greep houdt. We zetten een netwerk op met faciliteiten die kunnen helpen bij het toezicht op en de diagnose van vermeende gevallen. Daarnaast boden we opleidingen aan voor het medisch personeel en hielpen we bij de uitwerking van een noodplan in geval van een nieuwe uitbraak.