Burkina Faso: "Als we twee maanden geleden hadden mogen vaccineren, waren er levens gered"
Burkina Faso kampt met de zwaarste mazelenuitbraak sinds jaren. AZG behandelt patiënten, maar vraagt dat de aangekondigde massale vaccinatiecampagne zo snel mogelijk begint.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid werden er sinds het begin van dit jaar 45,000 mensen met mazelen gemeld. Voor bijna 300 van hen liep het fataal af. De meeste patiënten zijn kinderen jonger dan vijf jaar. Hoewel het hoogtepunt van de epidemie lijkt dan wel achter de rug lijkt, melden er zich elke week nog 2.600 nieuwe patiënten.
“Artsen Zonder Grenzen behandelt nog steeds zo’n 850 nieuwe patiënten per week,” aldus François Giddey, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Burkina Faso. “Maar heel wat andere gezondheidscentra bieden niet systematisch gratis verzorging aan en de toegang is er voor veel mensen beperkt, vooral voor de armen.”
Dodental kan nog oplopen
Zelfs als de medische verzorging gratis wordt aangeboden, zijn de mensen daar niet altijd van op de hoogte. “Wij vrezen dat veel zieken niet naar de medische structuren gaan omdat ze denken dat ze voor hun behandeling moeten betalen,” licht Giddey toe. “Het toch al aanzienlijke dodental van deze mazelenepidemie kan nog veel hoger komen te liggen.”
Snelle vaccinatiecampagnes kunnen het dodental door dergelijke mazelenuitbraken in Afrika snel indijken.
Door het stijgende aantal gevallen van mazelen trok AZG begin maart aan de alarmbel en mobiliseerde een noodteam. De organisatie was bereid om samen met het Ministerie van Volksgezondheid een vaccinatiecampagne in vijf districten van Ouagadougou uit te voeren. In deze regio, die het zwaarst getroffen werd door de epidemie, wordt de doelgroep op zo’n 1,4 miljoen mensen geraamd. Het voorstel van Artsen Zonder Grenzen werd niet aanvaard, en vijf maanden na de eerste gevallen van mazelen, werd nog steeds in geen enkel district met de vaccinatie van start gegaan.
Giddey: “Na onderhandelingen tussen de autoriteiten, de Wereldgezondheidsorganisatie en donateurs werd een massale vaccinatiecampagne tegen mazelen voor juni aangekondigd. Het maakt niet uit wie de vaccinatie zal uitvoeren. Wij hopen enkel dat de campagne zo snel mogelijk wordt gestart. Een vaccinatie twee maanden geleden had heel wat mensenlevens kunnen redden.”
Jaarlijks 200.000 dodelijke slachtoffers
Sinds maart biedt Artsen Zonder Grenzen gratis behandeling en verzorging aan de personen met mazelen in vijf door de regering geleide gezondheidsfaciliteiten in de hoofdstad Ouagadougou. In drie districten in het oosten van het land verzorgen de AZG-teams sinds begin mei gratis de mazelenpatiënten in drie gezondheidscentra. Daarnaast ondersteunt de organisatie de faciliteiten van het Ministerie van Volksgezondheid door behandelingen aan te bieden en de moeilijke gevallen naar Artsen Zonder Grenzen door te verwijzen.
Zonder behandeling overleeft naar schatting ongeveer tien procent van de mazelenpatiënten de ziekte niet. Elk jaar sterven wereldwijd om en bij de 200.000 mensen aan mazelen, in de eerste plaats jonge kinderen uit arme landen.