Sociale media

  • NL
Open the menu

Bijna 300.000 kinderen ingeënt tegen mazelen


Sinds januari werden in Niger 2200 kinderen met mazelen geregistreerd, ondanks een nationale vaccinatiecampagne. Medische teams van AZG zijn ter plaatse om de verspreiding van deze besmettelijke ziekte te stoppen. Er zijn reeds 278.000 kinderen ingeënt.

Eind 2007 doken in de regio’s Maradi en Zinder gevallen op van mazelen. In januari 2008 vaccineerden de gezondheidsautoriteiten de kinderen tussen 9 en 59 maanden. Ondanks deze nationale vaccinatiecampagne is het aantal besmette kinderen niet gedaald: tussen 1 januari en 23 maart werden in het hele land 2200 gevallen geregistreerd. Om de strijd aan de gaan tegen deze mazelenepidemie, organiseren de teams van AZG vaccinatiecampagnes voor de kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar in de zwaarst getroffen regio’s Zinder en Maradi.

Zinder: “spinnenweb”-strategie

De teams ter plaatse in de regio Zinder zetten een toezichtssysteem op, leiden het medisch personeel op en voeren een sensibilisatiecampagne op de nationale radiostations.
Sinds 26 maart werden 42.000 kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar ingeënt in de stad Magaria en binnen een straal van 15 km rond de stad, tot aan de grens met Nigeria. De inwoners van deze landelijke regio leven erg verspreid. Daarom decentraliseert AZG haar activiteiten via de mobiele klinieken. Daardoor kunnen de kinderen in de dorpen zelf worden ingeënt, waardoor de dekkingsgraad hoger is en besmette personen sneller worden opgespoord. Elke dag wordt een twintigtal kinderen met mazelen ontdekt.

In het noorden van deze regio hebben andere teams op zondag 30 maart een vaccinatiecampagne gelanceerd in de stad Zinder. Op vijf dagen tijd werden zo’n 94.700 kinderen ingeënt, waarmee een dekkingsgraad van 89% werd bereikt. Deze vaccinatiecampagne werd vervolgens verder gezet in het landelijke district Zinder.

In totaal zijn in de regio Zinder 350.000 vaccins die voorzien waren door AZG reeds ter plaatse aangekomen.

Maradi: 142.000 kinderen gevaccineerd

Van de 2200 gevallen die sinds begin dit jaar gemeld zijn, werden er 946 geregistreerd in de regio Maradi (Maradi, Guidam Roumji en Madarounfa).

Op 1 april werden in de stad Maradi 106.000 kinderen gevaccineerd (waarvan 41.000 jonger dan 5), in het district Guidam Roumji waren dat er 36.124. De totale dekkingsgraad bedraagt 88,6%.

Mazelen geeft complicaties bij ondervoede kinderen

Niger is een van de ergst getroffen landen ter wereld op vlak van chronische en ernstige ondervoeding bij jonge kinderen. AZG beheert voedingsprogramma’s op verschillende plaatsen in de regio’s Maradi (Maradi, Guidan Roumdji, Dakoro), Zinder (Zinder, Magaria) en Tahoua (Madoua en Bouza). Het verband tussen ondervoeding en mazelen kan dramatische gevolgen hebben bij jonge kinderen. Ondervoeding verzwakt de respons van het immuunsysteem, waardoor de kinderen vatbaarder worden voor infectieziekten als mazelen. Het omgekeerde geldt ook: patiënten die besmet zijn met mazelen, gaan sneller aan ondervoeding lijden. Daarom is het zo belangrijk om de kinderen in Niger te beschermen tegen mazelen.