Sociale media

  • NL
Open the menu

Bijna één jaar na de moord op 5 van haar medewerkers roept AZG de Afghaanse regering op tot actie


Op de dag dat de Afghaanse president Hamid Karzai, president van Afghanistan, België bezoekt, roept AZG de Afghaanse regering nogmaals op om de moord op vijf van haar medewerkers grondig te onderzoeken. De vijf werden in juni 2004 in Afghanistan vermoord.

Egil Tynaes, Pim Kwint, Hélène de Beir, Faisal Ahmad en Besmillah werden brutaal vermoord in de noordwestelijke Afghaanse provincie Baghdis, op 2 juni 2004. Hun dood, en het daaropvolgende falen van de Afghaanse regering om hierop adequaat te reageren, leidde ertoe dat AZG zich terugtrok uit Afghanistan, na 25 jaar humanitaire bijstand aan de bevolking.
Ondanks de talloze beloften van de Afghaanse regering, werden nog geen aanhoudingen verricht, en heeft geen gerechtelijke vervolging plaatsgevonden van de opdrachtgevers, noch van de uitvoerders. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor het onderzoek en de gerechtelijke vervolging omtrent deze misdaad, heeft AZG medegedeeld dat een lokale politiechef de belangrijkste verdachte is in deze zaak. De politiechef was net voor de moorden plaatsvonden, ontheven uit zijn post in het Qadis-district in de provincie Baghdiz. Toch bevestigde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de man inmiddels was hersteld in zijn functie, ondanks de beschuldigingen aan zijn adres.
De hoofdverdachte van de moord op hulpverleners opnieuw zijn functie in een politiekorps laten uitvoeren, komt neer op het officieel goedkeuren van de misdaad”, aldus Gorik Ooms, algemeen directeur van AZG. “Regeringen, inclusief verschillende Europese landen en de Verenigde Staten, die de militaire groeperingen en politiekorpsen in Afghanistan ondersteunen, zouden niet mogen aanvaarden dat onder hun Afghaanse tegenhangers ook hen zijn die zijn betrokken bij de moord op hulpverleners”, zegt Ooms.
AZG kan slechts vaststellen dat de Afghaanse overheid haar verantwoordelijkheden niet nakomt om de moord op de vijf humanitaire hulpverleners, die onafhankelijke medische hulp aan het Afghaanse volk boden, te onderzoeken en de betrokkenen gerechtelijk te vervolgen.
Het falen van de Afghaanse regering om de verantwoordelijken van de moord op onze collega’s te onderzoeken en hen gerechtelijk te vervolgen, doet ons geloven dat zij die hulpverleners in Afghanistan vermoorden, onstrafbaar zijn”, zegt Gorik Ooms. “Dit is een vernietigende klap voor de kans op voldoende humanitaire hulp voor de Afghaanse bevolking”.
AZG roept de Afghaanse regering op een volledig en geloofwaardig onderzoek te voeren naar de moorden, en de verantwoordelijken gerechtelijk te vervolgen. De regering moet tonen bereid te zijn in te gaan tegen geweld tegen humanitaire hulpverleners.