Sociale media

  • NL
Open the menu

Bevolking van Gonaïves in shock na natuurramp


Meer dan twee weken na de overstromingen in Gonaïves, aan de westkust van Haïti, hebben veel slachtoffers van de ramp medische hulp nodig, onder andere voor mentale gezondheidsproblemen. Binnen de noodinterventie van AZG in Gonaïves, breidt een AZG-team, gespecialiseerd in geestelijke hulpverlening, zijn activiteiten uit om zo tegemoet te komen aan de noden van de bevolking buiten de stad.

“In eerste instantie hebben de slachtoffers uiteraard nood aan drinkwater, voedsel en onderdak. Maar een bevolking die getroffen werd door een natuurramp, heeft ook geestelijke opvang nodig”, aldus Silvien Auerbach, landverantwoordelijke voor AZG in Haïti. “In dit soort rampen verliezen vele mensen hun huis, hun schamele bezittingen, en soms ook hun geliefden. Dat vereist een gespecialiseerde medische interventie.”
Net buiten Gonaïves werd de kleine landelijke zone Soureille zwaar getroffen door de overstromingen. Het water spoelde bijna alle uit droge modder gebouwde huizen weg. Doordat grote gebieden in het noorden van Haïti door intensieve ontbossing geen natuurlijke bescherming meer hebben, had het water vrij spel. Zoals in vele andere dorpjes in de buurt, hebben de inwoners van Soureille alles verloren. Zeker 60 personen, voornamelijk kinderen, verloren het leven in de overstromingen.
“Toen het water arriveerde, stortte mijn huis volledig in. Ik slaagde erin om me, samen met twee van mijn kinderen, aan een boom vast te houden. Zo brachten we uren door”, vertelt Justine. “Mijn vier andere kinderen verbleven bij mijn zus. Ze zijn allemaal verdwenen.” Wilfrid, vader van drie, vertelt: “Ik heb mijn ouders en twee kinderen verloren. Mijn vrouw is in Port-au-Prince in het ziekenhuis opgenomen. Mijn derde kind heb ik naar familieleden gestuurd. Ik heb ook mijn huis verloren. Maar niemand kan me helpen, omdat we allemaal in dezelfde situatie verkeren.”
De humanitaire situatie in Soureille is erg slecht: er is geen elektriciteit, noch stromend water. Het water van de dichtstbijzijnde rivier is besmet. ’s Nachts klimmen zowel de volwassen als de kinderen in de enkele resterende bomen, om zo de nacht in veiligheid door te brengen. Er zijn nu een aantal mobiele klinieken georganiseerd, maar toch is de hulp van internationale organisaties of van de plaatselijke autoriteiten verre van toereikend.
De verantwoordelijke voor geestelijke gezondheidszorg van het AZG-team organiseerde een eerste bijeenkomst met de bevolking op een “heilige” plek, waar gewoonlijk voodoorituelen worden uitgevoerd. Zoals vele anderen, verkeert één van de aanwezige vrouwen in shock. “Ik beleef telkens opnieuw wat er is gebeurd. Soms heb ik geheugenproblemen en vergeet ik dingen”, zegt ze.
“De slachtoffers zijn wanhopig, en moeten kunnen rouwen. Daarom besloten we om een week in Soureille te blijven”, verklaart Ilse Casteels, psychologe bij AZG. “We zullen praatgroepen en individuele consultaties organiseren.” Het team van AZG in Haïti, dat gespecialiseerd is in geestelijke zorgverlening, bestaat uit drie psychologen. Ze organiseren ook dagelijkse consultaties in het gezondheidscentrum van Raboteau in Gonaïves.
De hulpverlening van AZG kwam onmiddellijk na de overstromingen van 18 september op gang. Een team samengesteld uit dokters, verpleegkundigen en logistieke medewerkers biedt momenteel gezondheidszorg in Gonaïves.